Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
02.02.2021 01:03

ZMOS znepokojuje situácia v Marianke


Na snímke predseda ZMOS Branislav Tréger.


Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené dlhodobou situáciu v obci Marianka, ktorá vyvrcholila ďalším útokom na majetok starostu.


„Pred dvomi rokmi niekto úmyselne nášmu kolegovi, pánovi starostovi Dušanovi Statelovi podpálil auto. Teraz vidíme ako si niekto dovolil mu podpáliť ďalší majetok. To nemá obdobu,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené situáciu v obci Marianka v okrese Malacky. Žiada preto vyšetrovateľov aby rýchlosťou konania a precíznosťou vyšetrovania identifikovali vinníkov. „Takéto prípady posúvajú hranice správania mimo hraníc slušného správania, mimo reguly zákonov. Je to ťažké pochopiť a určite to nie je možné akceptovať. Vnímame to ako útok na štatutárneho predstaviteľa samosprávy, na osobu, ktorá svojimi rozhodnutiami nesie priamu zodpovednosť, pričom to pôsobí nie len ako zastrašovanie, ale aj mimoriadne nebezpečný tlak na osobu a rodinu pána starostu,“ dodáva Branislav Tréger.

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska za ostatné obdobie niekoľkých rokov nielen situácia v obci Marianka, ale aj prípady kriminalizácie iných starostov či primátorov, ktoré sa následne ukázali ako neopodstatnené, podrývajú prirodzenú dôveryhodnosť voči celému systému miestnej územnej samosprávy.

Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené, že prejavy násilia voči predstaviteľom samosprávy nemožno ospravedlniť. Mestá a obce nesmú byť v rukách tých, ktorí sa podvolia nátlaku, ale tí, ktorí sa rozhodnú pre nátlak na volených predstaviteľov miest a obcí by mali byť exemplárne potrestaní. Združenie miest a obcí Slovenska preto bude prostredníctvom svojich zástupcov aj na úrovni Európskeho výboru regiónov a ďalších európskych inštitúcií diskutovať o tom, ako predchádzať vzniku takýchto podobných situácií.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Nižná Polianka zrealizovala rozsiahly enviromentálny projekt
Škody spôsobené povodňami presiahli podľa štatistík Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) za posledných desať rokov výšku 707 miliónov eur. Mnohé samosprávy to núti prijímať opatrenia súvisiace so zmenou klimatických podmienok.
viac
08.09.2022
ZMOS: Prax ukázala potrebu kompetenčne posilniť mestské a obecné polície
Dlhoročná prax ukazuje, že je potrebné kompetenčne posilniť mestské a obecné polície.
viac
29.11.2022
MŽP aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu pred jeho uložením na skládku.
viac
20.04.2023
ZMOS: Niektoré prenesené kompetencie budeme musieť štátu vracať
V prípade, že niektoré oblasti samosprávam nebudú dofinancované, budú musieť prenesené kompetencie vracať štátu. Počas rokovania zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na Štrbskom Plese to v stredu uviedol predseda združenia Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %