Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.02.2021 03:20

ZMOS dalo 10 zásadných pripomienok k zákonom o cestnej premávke a priestupkoch


Ilustračná snímka. Zdroj: (obecnapolicia.sk).


Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 10 zásadných pripomienok v rámci medzirezortného pripomienkového konania k zákonu o cestnej premávke a súčasne k zákonu o priestupkoch, ktorý má byť novelizovaný súčasne so zákonom o cestnej premávke.


V argumentácii poukazuje na potrebu rozšírenia možností obecných polícií.

ZMOS vo viacerých novelizačných bodoch žiada, aby v rámci objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla bolo možné riešiť priestupky nielen prostredníctvom orgánu Policajného zboru, ale aj obcou. Zároveň však namietame rozsah kompetencií obecnej polície, ktoré vyplývajú z návrhu, nakoľko v kontexte s ustanoveniami zákona o obecnej polícii sú kompetencie obecnej polície oveľa širšie.

Pripomienky sa týkajú v prvom rade rozšírenia možnosti obecnej polície prejednať presne vymedzené správne delikty obcou v prípade, ak sú zaznamenané technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva okrem Policajného zboru aj obec.

ZMOS tiež požaduje, aby sa obci a obecnej polícii umožnilo ako oprávnenému orgánu prejednať priestupky spáchané porušením všeobecne záväzných právnych predpisov o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

ZMOS v rámci pripomienkového konania navrhol zvážiť rozšírenie priestupkov o § 47a, aby tento typ priestupku proti verejnému poriadku v blokovom konaní mohol prejednávať poriadkový útvar obce, máme na mysli priestupky spáchané nielen na kultúrnych podujatiach, ale aj na športových podujatiach, ktoré v súčasnosti obecná polícia riešiť nemôže.

Podľa ZMOS sú ustanovenia zákona o priestupkoch formulované spôsobom, ktorý vyvoláva dojem, že sa s obecnou políciou vôbec nepočíta a tým pádom obecnej polícii akoby prináležali len priestupky, v rámci tých ustanovení, kde je obecná polícia výslovne a jednoznačne uvedená, v praxi je však takých pomerne málo. V neposlednom rade ZMOS žiada aj o niekoľko legislatívno-technických zmien v návrhu vo vzťahu k spomínanému návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2021
ZMOS uplatnil viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov, a to zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe ktoré majú nahradiť aktuálny stavebný zákon.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
14.07.2021
Zásadné pripomienky ZMOS k novele zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministerstvu životného prostredia zásadné pripomienky k novele zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách. Celkovo bolo k tomuto návrhu uplatnených 304 pripomienok z ktorých je až 166 zásadných.
viac
23.08.2021
Zákon o štátnom bývaní prináša prvky antisystémovosti
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viaceré zásadné pripomienky k návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %