Sobota 05.10.2024
Dnes má meniny 
Viera
°C
02.07.2024 10:05

ZMOS víta schválenie novely zákona o pozemkoch v parlamente


Jozef Božik, predseda ZMOS (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)


Bezodplatný prevod pozemkov štátu v správe Slovenského pozemkového fondu bol dlhodobou a strategickou prioritou Združenia miest a obcí Slovenska.


Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zareagoval rýchlo, rezort regionálneho rozvoja podporil našu prioritu a parlament následne schválil, spoločný záujem nás všetkých je rovnaký, dostupné a kvalitné služby pre ľudí v regiónoch, na vidieku i v mestách.

Novela umožňuje jednoduchší a efektívnejší proces prevodu pozemkov štátu na samosprávy, čo poskytne samosprávam väčšie možnosti pre ich rozvoj. Novela zákona sa týka nás všetkých a dlhodobej snahy súčasného i predchádzajúceho vedenia Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) o zlepšenie podmienok pre rozvoj v našich mestách a obciach, ako i samotnú modernizáciu miestnej územnej samosprávy. Vítame novelu bezodplatného prevodu pozemkov štátu v Slovenskom pozemkovom fonde. Tento krok zo strany rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a podpory rezortu regionálneho rozvoja je významným posunom vpred a priblížením sa k našej strategickej priorite, ktorú sme si stanovili na 34. sneme ZMOS a potvrdili jej dôležitosť na tohtoročnom 36. sneme.

Bezodplatný prevod pozemkov Slovenského pozemkového fondu na obce je pre nás kľúčový. Napriek našim opakovaným požiadavkám a apelom, za predchádzajúce obdobie v tomto smere nenastali zo strany štátu žiadne konkrétne kroky. Preto sme veľmi radi, že sa konečne podarilo dosiahnuť rýchly pokrok, pretože bez týchto pozemkov sa samosprávy nemôžu rozvíjať a vykonávať potrebné investičné aktivity. Zároveň sú obmedzené vo vykonávaní svojich kompetencií a poskytovaní základných verejných služieb na miestnej úrovni pre svojich obyvateľov. Dlhodobé problémy s pozemkami ohrozujú aj čerpanie európskych zdrojov zo strany obcí a zároveň obmedzujú samosprávy v rozvoji svojho územia.

Veríme, že tento pozitívny krok schválenia úpravy zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách gestorského rezortu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je úspešným začiatkom a že ďalej budeme môcť spoločne pracovať na ďalších usmerneniach, ktoré uľahčia samosprávam aplikáciu novely zákona v prax. Dôkazom potreby rýchleho konania v tejto veci je aj samotné hlasovanie v pléne parlamentu, za úpravu zákona hlasovala v pléne parlamentu 133 poslancov.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2020
ZMOS upozorňuje na nedostatky v pripravovaných volebných pravidlách
Združenie miest a obcí Slovenska zásadnou pripomienkou v medzirezortnom pripomienkovom konaní upozorňuje na nedostatky pripravovanej novely zákona o volebnej kampani, ktorú do parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
15.10.2020
(1.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
15.10.2020
(2.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %