Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.06.2023 11:05

ZMOS na rokovaní samospráv s podpredsedníčkou vlády SR Líviou Vašákovou


Snímka z rokovania


Predseda ZMOS Jozef Božik a podpredseda Komory miest Martin Chren sa zúčastnili stretnutia predstaviteľov samospráv s Líviou Vašákovou, podpredsedníčkou vlády SR pre plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov.


Na stretnutí vo štvrtok 1. júna 2023 boli prítomní aj viacerí ministri a štátni tajomníci vlády SR.

„Od schválenia plánu obnovy a odolnosti pred dvoma rokmi bolo vyhlásených približne 60 výziev za 2,3 miliardy eur. Je to polovica peňazí, ktoré pôjdu z plánu obnovy cez výzvy,“ informovala podpredsedníčka vlády SR Lívia Vašáková.

„Aktuálne máme otvorených 13 výziev s celkovou alokáciou približne 528 miliónov eur pre samosprávy. Ide napríklad o zvýšenie kapacít škôl, škôlok, obnovy historických budov, rozšírenie kapacít komunitnej starostlivosti či podporu ambulancií všeobecných lekárov. Plánuje sa ďalších šesť výziev s alokáciou asi 117 miliónov eur," priblížila Lívia Vašáková.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik ocenil diskusiu so samosprávami, rokovanie bolo podľa neho konštruktívne a vecné. Problém ale vidí vo financovaní na vyššie kapacity v materských školách. 

„Napriek tomu, že peniaze budú uvoľnené a pôjdu výzvy, nie sme v stave vo všetkých mestách a obciach na Slovensku garantovať, že budúci rok od septembra budú miesta pre všetky štvorročné deti," povedal Jozef Božik.

Autor: Zdroj: ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2018
Premiér: Nová vláda chce so ZMOS zachovať dobré vzťahy
Nová vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) bude udržiavať dobré vzťahy so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a chce si zachovať partnerský dialóg, na aký sme boli zvyknutí v predchádzajúcich rokoch. Po rokovaní s predstaviteľmi ZMOS-u to deklaroval premiér.
viac
25.04.2018
Predstavitelia ZMOS rokovali na Úrade vlády SR
Na základe iniciatívy ZMOS sa 18. apríla 2018 na pracovnom rokovaní stretli predseda ZMOS Michal Sýkora spolu so svojimi podpredsedami s novým premiérom Petrom Pellegrinim a piatimi členmi vlády.
viac
07.10.2020
Premiér: Oblasť verejného obstarávania čaká revolúcia
Do medzirezortného pripomienkového konania má byť predložená právna norma, ktorá prinesie transparentnosť, ale aj zrýchlenie verejného obstarávania a následne aj zníženie byrokracie.
viac
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %