Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.03.2023 11:35

Vedenie ZMOS na rokovaní s dočasne povereným predsedom vlády SR


Snímka z rokovania


Predseda ZMOS Branislav Tréger a podpredseda ZMOS Jozef Božik sa zúčastnili na stretnutí povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera s predstaviteľmi samospráv. Témou bolo podpora samospráv zo strany štátu pri zvládnutí energetickej krízy a hovorilo sa aj o možnom odpustení pandemických pôžičiek.


Na stretnutí, ktoré sa na Úrade vlády SR v Bratislave konalo v piatok 17. marca 2023, sa zúčastnili predstavitelia ZMOS, Združenia samosprávnych krajov SK 8 a Únie miest Slovenska.

„Poverený predseda vlády SR a ďalší kompetentní majú záujem situáciu riešiť tak, aby sa do územia dostali peniaze z kompenzačnej schémy. Cieľom je, aby do konca prvého polroka bolo na účtoch samospráv prvých 100 miliónov eur. Za január, ktorý bol najnáročnejším mesiacom, boli vyplatené zatiaľ bezmála 4 milióny eur. Predpokladáme, že bude možné buď upraviť schému stropov, alebo prijať takú schému, v ktorej budú zaradené aj distribučné poplatky. Samostatne bola otvorená téma centrálnych zdrojov tepla, ktorú má vláda záujem riešiť po dohode s predstaviteľmi samospráv: všetci sme povedali svoje požiadavky a myslím, že nájdeme zhodu,“ informoval po rokovaní podpredseda ZMOS, predseda Komory miest ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Ďalej pokračujú rokovania na tému odpustenia pandemických pôžičiek, záujem povereného predsedu vlády SR je pomôcť aj v tejto oblasti.

„V stredu 22. marca 2023 sa na Úrade vlády SR stretnú pracovné skupiny za ZMOS, Združenie samosprávnych krajov SK 8 a Úniu miest Slovenska a v rokovaniach o forme pomoci budeme pokračovať. V pondelok 20. marca 2023 bude rokovanie Komory miest ZMOS a predsedov regionálnych združení ZMOS, kde si viac povieme o možnej forme pomoci zo strany štátu,“ dodal Jozef Božik.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
09.09.2022
ÚMS žiada pre energetickú a ekonomickú krízu vládu o prijatie šiestich návrhov
Únia miest Slovenska (ÚMS) adresuje vláde v súvislosti s ekonomickou a energetickou krízou šesť návrhov. Žiada v nich napríklad kompenzáciu zvýšených výdavkov za energie na základných školách od začiatku roka či zníženie DPH na energie. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.
viac
28.01.2023
Verejné osvetlenie chce v pondelok na protest vypnúť viac ako polovica samospráv
Verejné osvetlenie chce na protest v pondelok (30. januára) vypnúť zatiaľ viac ako polovica samospráv po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %