Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
18.03.2023 11:35

Vedenie ZMOS na rokovaní s dočasne povereným predsedom vlády SR


Snímka z rokovania


Predseda ZMOS Branislav Tréger a podpredseda ZMOS Jozef Božik sa zúčastnili na stretnutí povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera s predstaviteľmi samospráv. Témou bolo podpora samospráv zo strany štátu pri zvládnutí energetickej krízy a hovorilo sa aj o možnom odpustení pandemických pôžičiek.


Na stretnutí, ktoré sa na Úrade vlády SR v Bratislave konalo v piatok 17. marca 2023, sa zúčastnili predstavitelia ZMOS, Združenia samosprávnych krajov SK 8 a Únie miest Slovenska.

„Poverený predseda vlády SR a ďalší kompetentní majú záujem situáciu riešiť tak, aby sa do územia dostali peniaze z kompenzačnej schémy. Cieľom je, aby do konca prvého polroka bolo na účtoch samospráv prvých 100 miliónov eur. Za január, ktorý bol najnáročnejším mesiacom, boli vyplatené zatiaľ bezmála 4 milióny eur. Predpokladáme, že bude možné buď upraviť schému stropov, alebo prijať takú schému, v ktorej budú zaradené aj distribučné poplatky. Samostatne bola otvorená téma centrálnych zdrojov tepla, ktorú má vláda záujem riešiť po dohode s predstaviteľmi samospráv: všetci sme povedali svoje požiadavky a myslím, že nájdeme zhodu,“ informoval po rokovaní podpredseda ZMOS, predseda Komory miest ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Ďalej pokračujú rokovania na tému odpustenia pandemických pôžičiek, záujem povereného predsedu vlády SR je pomôcť aj v tejto oblasti.

„V stredu 22. marca 2023 sa na Úrade vlády SR stretnú pracovné skupiny za ZMOS, Združenie samosprávnych krajov SK 8 a Úniu miest Slovenska a v rokovaniach o forme pomoci budeme pokračovať. V pondelok 20. marca 2023 bude rokovanie Komory miest ZMOS a predsedov regionálnych združení ZMOS, kde si viac povieme o možnej forme pomoci zo strany štátu,“ dodal Jozef Božik.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Komuniké zo 6. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal na utorok 15. marca v poradí 6. rokovanie Predsedníctva ZMOS. V úvode rokovania si členovia predsedníctva uctili minútou ticha spomienku na pána Mariána Minaroviča.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
09.09.2022
ÚMS žiada pre energetickú a ekonomickú krízu vládu o prijatie šiestich návrhov
Únia miest Slovenska (ÚMS) adresuje vláde v súvislosti s ekonomickou a energetickou krízou šesť návrhov. Žiada v nich napríklad kompenzáciu zvýšených výdavkov za energie na základných školách od začiatku roka či zníženie DPH na energie. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %