Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.05.2021 12:40

Žiarčania si budú môcť staré oblečenie vymieňať v novom komunitnom centre


Na snímke objekt, v ktorom plánuje občianske združenie MYesto vybudovať ekologické komunitné centrum. Snímka zdroj: (tasr).


Obyvatelia mesta Žiar nad Hronom si budú môcť už čoskoro vymieňať staré oblečenie v novovznikajúcom ekologickom komunitnom centre.


To vzniká v objekte bývalej jadranskej zmrzliny v centre mesta, ponesie názov Búda a venovať sa bude širokému spektru environmentálnych tém.

„Zámer vzniku komunitného centra bol postupný. Minulý rok sme začali v Žiari nad Hronom organizovať výmeny oblečenia, takzvané swapy. Postupne sme mali prebytok vecí, ktoré sa nestihli vymeniť, a nevedeli sme, čo s nimi urobiť,” uviedla Kamila Koza Beňová, zakladateľka občianskeho združenia (OZ) MYesto, ktoré stojí za ideou vzniku komunitného centra.

Od skladového priestoru neskôr OZ prešlo k myšlienke vytvoriť celkom nový komunitný priestor, ako vhodná alternatíva sa ukázal objekt bývalej zmrzlinárne. „Páči sa nám duch tohto miesta, ľudia tu spomínajú, chodili sem radi na zmrzlinu, stretávali sa tu, bol to taký komunikačný uzol. Zároveň je to objekt, ktorý je zanedbaný a schátraný a chceli sme s ním niečo urobiť,“ vysvetlila Beňová.

Prvými podujatiami, ktoré chce OZ v Búde zorganizovať, budú výmeny oblečenia, v budúcnosti by ich mohol doplniť aj swap rastlín. „Chceme osadiť aj verejnú skriňu, stabilný výmenný priestor, kde budú môcť doniesť oblečenie a niečo si odniesť. Tento rok plánujeme aj spustenie upcyklingovej komunitnej dielničky so šijacím strojom a materiálmi, kde by si mohli prísť ľudia niečo opraviť alebo vyrobiť,“ prezradila Beňová.

OZ aktuálne čaká na dokončenie architektonického návrhu, rekonštrukcia objektu by mohla odštartovať koncom mája alebo začiatkom nasledujúceho mesiaca. Obnovu zmrzlinárne plánujú uskutočniť s pomocou ekologicky prijateľných materiálov, súčasťou objektu bude aj zelená strecha a zelená terasa. V neďalekom vnútrobloku OZ v spolupráci s mestom Žiar nad Hronom vytvorilo aj bylinkovisko, v budúcnosti by priestor medzi bytovkami chceli pretvoriť na edukačnú klimatickú záhradu.

„Naším cieľom je neformálnym vzdelávaním, inšpiráciou, motivovaním a vytváraním sietí, kontaktov a príležitostí šíriť environmentálne témy v regióne,“ poznamenala Beňová s tým, že Žiar nad Hronom je špecifické mesto, kde chýbajú aktivity tretieho sektora, pomoc a podporu preto projektu vyslovila aj samospráva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
Žiar n.Hronom: Mikulášsky pochod má podporiť hendikepované deti
S cieľom podporiť zdravotne hendikepované deti organizuje občianske združenie Mosty zo Žiaru nad Hronom 5. decembra Mikulášsky pochod mestom.
viac
17.02.2020
Samospráva chce na Dubničke zriadiť komunitné centrum
Samospráva Bánoviec nad Bebravou plánuje zriadiť komunitné centrum. Vznikne v priestoroch Základnej školy Gorazdova na sídlisku Dubnička.
viac
30.03.2021
Mesto podpísalo zmluvu na vybudovanie zelenej steny na MsKC
Mesto Žiar nad Hronom už podpísalo zmluvy na vybudovanie zelenej steny na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC) i na úpravu spevnenej plochy, ktoré majú slúžiť ako vodozádržné opatrenia v reakcii na čoraz intenzívnejšie prejavy zmeny klímy.
viac
02.12.2022
V meste bude po rokoch opäť fungovať stanica charity
V Žiari nad Hronom od štvrtka po niekoľkých rokoch opäť funguje stanica charity. Samospráva ju zriadila spoločne s terénnymi sociálnymi pracovníkmi, charita s oblečením a obuvou bude určená najmä pre ľudí v hmotnej núdzi a nízkopríjmové rodiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %