Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.03.2021 09:20

Zefektívnenie fungovania verejnej správy


Ilustračná snímka.


Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR na svojej webovej stránke zverejnil odkaz na promo video modelu CAF, ktorý je zameraný na organizácie verejnej správy, ktorého zavedenie napomáha organizácii zefektívniť svoje fungovanie.


Medzi najvhodnejšie modely kvality pre verejnú správu patrí systém manažérstva kvality podľa normy ISO 9001 a nástroj komplexného manažérstva kvality – model CAF. 

- Kvalitatívne zlepšiť svoje fungovanie je v súčasnosti cieľom väčšiny organizácií verejnej správy, pričom mnohé z nich si ako spôsob na dosiahnutie tohto cieľa zvolili práve zavedenie niektorého zo systémov manažérstva kvality. 

- Model CAF však aj napriek tomu stále nepatrí k bežne používaným nástrojom, a existuje množstvo organizácií, ktoré s modelom CAF nemajú početné skúsenosti, prípadne sa s ním stretávajú po prvý krát. 

- Pre tieto organizácie môže byť uvedenie do problematiky náročné, preto sa Centrum pre výskum verejnej správy (KDZ) v Rakúsku rozhodlo vytvoriť video, kde je model CAF vysvetlený jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom.

Model CAF je európsky Spoločný rámec hodnotenia pre lepšiu kvalitu organizácií verejnej správy, v rámci ktorého organizácia využíva nástroj samohodnotenia, ktorý sa používa na analýzu organizácie prostredníctvom jej vedenia a zamestnancov. Vďaka zabezpečeniu slovenských titulkov je teraz video „What is CAF“ k dispozícii aj slovenskej verejnosti, ktorá sa o modeli CAF chce dozvedieť viac: https://www.youtube.com/watch?v=ij5RhXzht_0

Autor: (Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
PSK má byť "smart", efektívnejší a inovatívnejší
Zefektívnenie verejnej správy má byť výsledkom projektu "Smart PSK – Kvalitnejšia budúcnosť", s ktorým Prešovský samosprávny kraj (PSK) uspel vo výzve ministerstva vnútra Inteligentnejší a lepší samosprávny kraj.
viac
12.03.2021
Model CAF pre organizácie samosprávy
Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR na svojej webovej stránke predstavil organizácie samosprávy s modelom CAF. ÚNMS SR sa ako národný korešpondent modelu CAF usiluje podporovať implementáciu modelu CAF a rozširovať základňu jeho používateľov.
viac
12.07.2021
Mesto Šaľa sa vydalo na cestu za zlepšovaním na princípoch modelu CAF
Šalianska radnica už niekoľko rokov pracuje na skvalitňovaní služieb pre občanov. Terajšie vedenie mesta, od svojho nástupu, nastavuje filozofiu fungovania úradu v zmysle služby občanovi, lebo verejná služba má znamenať, že úrad je tu pre občana s cieľom vybaviť jeho požiadavku čo najústretovejšie.
viac
21.12.2021
Už desať rokov pomáhame obciam zvládať výzvy digitalizácie
„Kým v minulosti brali obce elektronizáciu často ako nutné zlo, dnes sa už situácia mení. Aj zamestnanci samospráv si uvedomujú, že digitalizácia im šetrí aj peniaze,“ hovorí výkonná riaditeľka združenia DEUS Katarína Lešková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %