Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.02.2021 09:15

Zber kuchynského bioodpadu si Trnavčania osvojili už v začiatku


Ilustračná snímka: (tasr).


Zber kuchynského bioodpadu sa v Trnave ujal hneď na začiatku do tej miery, že mesto od februára zvýšilo frekvenciu jeho odvozu z dvoch na tri razy do týždňa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.


Druhou zmenou v oblasti odpadového hospodárstva v úvode roka je premiestnenie modrých kontajnerov na textil na zberné dvory.

„Kontajnery na staré šatstvo, bytový textil, topánky či doplnky k oblečeniu sú aj napriek svojmu špeciálnemu zatváraciemu mechanizmu častým terčom vyberačov, ktorí veci vyhadzujú a nechávajú v okolí neporiadok. Preto sa mesto rozhodlo ich zo sídlisk preniesť na zberné dvory. Na každom budú k dispozícii dve nádoby, kontajnery ostávajú len pri hypermarkete na Spartakovskej a na Ulici Vladimíra Clementisa, kde takéto problémy neboli zaznamenané,” uviedla hovorkyňa.

Biologicky rozložiteľný kuchynský odpad Trnavčania vhadzujú do 120-litrových hnedých nádob, ktoré najmä pri bytových domoch nie je problém naplniť. Mesto umiestnilo v prvej etape 40 kusov, v druhej je naplánovaných 120 kusov a k nim do domácností rozdáva priebežne malé špeciálne košíky s rozložiteľnými vreckami. „Za prvý týždeň prevádzky nových hnedých kontajnerov vytriedili obyvatelia 1,3 tony kuchynského bioodpadu, tretí zvoz 19. januára priniesol až 1,62 tony,” dodala Majtánová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
08.12.2020
Zber kuchynského odpadu si chce mesto vyskúšať v pilotnom projekte
Mesto Nová Baňa si povinnosť zberu triedeného kuchynského odpadu, ktorý samosprávam vyplýva z vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR najneskôr od 1. júla 2021, zrejme vyskúša v pilotnom projekte.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %