Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.09.2019 06:05

Zástupcovia miest, obcí a samosprávnych krajov protestovali proti návrhu zákona


Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter. Foto: TASR - Branislav Račko


Výzvu na neschválenie návrhu zákona o zvyšovaní nezdaniteľného základu dane z príjmov podpísalo 162 starostov a primátorov z Banskobystrického samosprávneho kraja. Banskobystrický župan Ján Lunter ju spolu s predstaviteľmi SK8 a ÚMS dnes odovzdal do podateľne Národnej rady SR.


Predstavitelia miest, obcí a samosprávnych krajov z celého Slovenska dnes pred Národnou radou Slovenskej republiky protestovali proti zákonu, ktorý predložili poslanci strany Most-Híd o zvýšení nezdaniteľného základu dane, ktorý pripraví samosprávy približne o 150 miliónov eur.

Návrh zákona počíta so zvýšením nezdaniteľného základu dane z príjmov fyzických osôb, ktorý je v druhom čítaní na programe aktuálneho rokovania parlamentu.

Samosprávy z dane z príjmu fyzických osôb financujú sociálne služby, investície do ciest II. a III. triedy ako aj verejného majetku: budov, v ktorých sídlia školy či kultúrne inštitúcie.

Podľa návrhu zákona by si rodiny prilepšili mesačne v rozpätí od 1,7až 3,8 eura, pričom príjmy rozpočtu samospráv a vyšších územných celkov by sa znížili o približne 150 miliónov eur.

„Vadí nám, že o tomto zákone s nami poslanci nediskutovali a predložili ho tak, aby o ňom ani nemuselo prebehnúť riadne pripomienkové konanie. V tomto sa úplne zhodujem nielen so županmi, primátormi a starostami, ale aj s Radou pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá považuje návrh za negatívny, najmä vzhľadom na významne negatívny vplyv navrhovaného opatrenia na rozpočet verejnej správy a dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter. „Súhlasím s tým, aby sa na Slovensku znižovalo daňovo odvodové zaťaženie, ale nesmie sa to robiť takto bezohľadne a nesystémovo,“ dodal Lunter.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter vyzval v júni starostov a primátorov z Banskobystrického kraja, aby podporili výzvu za stiahnutie tohto zákona. Do dnešného dňa výzvu podpísalo 162 starostov, primátorov a komunálnych poslancov.

Pre Banskobystrický samosprávny kraj by schválenie zákona už v roku 2020 znamenalo výpadok plánovaných príjmov o 6,2 milióna eur. Za toľko peňazí by kraj dokázal zrekonštruovať viac ako 75 kilometrov ciest. Cesty II. a III. triedy sú v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave v polovici svojej dĺžky. V Banskobystrickom kraji to znamená, že v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave je viac ako 1 200 kilometrov ciest.

Do kompetencií obcí zároveň v sociálnej oblasti spadá starostlivosť o seniorov, ktorých kvôli starnutiu populácie pribúda a bude pribúdať bude. Už dnes chýbajú kapacity v domovoch seniorov. V roku 2014 bolo na čakacích listinách viac ako 1700 seniorov, v roku 2017 už vyše 5500.

Autor: (ts-bbsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2019
Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.
viac
18.09.2019
ÚMS vyzve prezidentku Z. Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu
Únia miest Slovenska požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov strany Most-Híd vedených Bélom Bugárom, ktorú dnes schválila Národná rada SR.
viac
24.08.2021
ÚMS má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania
Únia miest Slovenska (ÚMS) má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca NRSR Miloša Svrčeka.
viac
22.03.2022
ZMOS apeluje na parlament: Potrebujeme spoluprácu a nie delenie
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Dôvodom je novela zákona o obecnom zriadení, ktorú združenie považuje za mimoriadne nevhodnú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %