Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.09.2019 05:30

ÚMS vyzve prezidentku Z. Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu


Únia miest Slovenska - logo


Únia miest Slovenska požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov strany Most-Híd vedených Bélom Bugárom, ktorú dnes schválila Národná rada SR.


Poslanci NR SR dnes schválili novelu, ktorou sa zvýšila nezdaniteľná časť základu dane zo súčasného 19,2-násobku na 21-násobok životného minima. Ako uvádza Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (pretože poslanci nepredložili k návrhu zákona žiadnu analýzu jeho dopadov na verejné financie), približne polovica slovenských rodín si polepší v priemere o 3,80 mesačne, mestá, obce a samosprávne kraje prídu o 149 miliónov eur ročne.

Únia miest Slovenska plne podporuje znižovanie daňovo-odvodového zaťaženia občanov. Protestuje však proti tomu, aby sa tak dialo nesystémovo a populisticky. Vzhľadom na naviazanie financovania samospráv na výnos dane z príjmov fyzických osôb znamená toto opatrenie výpadok, ktorí pocítia všetci občania ako obyvatelia miest a obcí na zníženom rozsahu a kvalite služieb, ktoré im samospráva poskytuje.

Výpadok v takomto rozsahu bude znamenať menej miest v škôlkach, menej peňazí na opravy škôl, ciest, údržbu zelene, na bezpečnosť a ďalšie služby. Hlavné mesto Bratislava a jej mestské časti prídu budúci rok o 12 miliónov, Bratislavský samosprávny kraj o ďalších 5 miliónov, krajské mesto Trenčín či Martin o viac ako milión, Komárno o 600 000, menšie obce prídu o desaťtisíce eur, ale v ich prípade ide o životne dôležité financie.

Argumentáciu o tom, koľko samosprávam za posledné roky pribudlo peňazí v dôsledku rastu ekonomiky a miezd považujeme za účelovú lož. Keď spočítame nové povinnosti, ktoré poslanci parlamentu za posledné roky uložili samosprávam bez adekvátneho financovania (chodníková novela, obedy zadarmo, rekreačné poukazy, tabuľkové zvýšenie miezd, GDPR atď.), náklady na ne boli vyššie, ako bol nárast príjmov z nárastu výberu dane z príjmu. Mestá ako Trenčín či Zvolen prišli v tomto roku v dôsledku týchto opatrení o 1,1 milióna eur, Komárno o takmer 800 tisíc, Hlohovec o 250 tisíc a podobné je to vo všetkých mestách.

Podľa Únie miest Slovenska k zmenám v daňovo-odvodovom systéme treba pristupovať odborne a zodpovedne, aby v skutočnosti nezobrali občanom viac, ako im pridávajú. Únia miest Slovenska preto už v piatok 20. septembra na zasadnutí prezídia UMS prerokuje prvý pracovný návrh dokumentu Únie o úprave postavenia, kompetencií aj financovania samospráv, o ktorom bude následne rokovať s politickými stranami uchádzajúcimi sa o zvolenie do Národnej rady SR a budúcou vládou.

Únia miest Slovenska je stavovská organizácia slovenských miest, ktorá vznikla v roku 1994 a v súčasnosti zastupuje 43 členských miest vrátane všetkých krajských miest, v ktorých žije 1,7 milióna obyvateľov SR. Jej cieľom je obhajoba práv a záujmov miest vo vzťahu k zákonodarnej a výkonnej štátnej moci, prezentovanie významu miest ako centier regiónov a presadzovanie finančnej, inštitucionálnej, daňovej suverenity miest.

V Bratislave 18. 9. 2019

                                                                                                                                                                                                                           Richard Rybníček,

                                                                                                                                                                                                                 prezident Únie miest Slovenska

 

Autor: (ts-Únia miest Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Mestá pomáhajú riešiť dôsledky koronakrízy
Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do Ústredného krízového štábu, keďže prijímané opatrenia majú zásadný vplyv na život obyvateľov, ale aj na povinnosti a činnosť samosprávy.
viac
22.07.2021
Únia miest Slovenska žiada opätovné stiahnutie stavebnej legislatívy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s tým, aby Stavebný zákon a Zákon o územnom plánovaní, ktoré do MPK už po druhýkrát predložil podpredseda vlády SR Štefan Holý, boli posunuté do ďalšieho legislatívneho procesu.
viac
24.08.2021
ÚMS má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania
Únia miest Slovenska (ÚMS) má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca NRSR Miloša Svrčeka.
viac
14.03.2023
V návrhu zmeny zákona o verejnom obstarávaní vidíme benefity pre samosprávy
Mestá pozitívne vnímajú viaceré benefity navrhovanej novely zákona o verejnom obstarávaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %