Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.06.2019 08:25

SK8: Zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane ohrozí chod samosprávy


SK8 - logo


Združenie samosprávnych krajov SK8 nesúhlasí so zámerom skupiny poslancov koaličnej strany Most-Híd zvýšiť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.


V prípade schválenia tohto poslaneckého návrhu spôsobí krajom výpadok finančných prostriedkov vo výške 44,7 milióna eur, určených na modernizáciu a rozvoj sociálnej starostlivosti, zdravotníctva, vzdelávania, kultúry či cestnej infraštruktúry a ďalších oblastí.       

SK8 považuje za neprípustné, ako uvádza vo vyhlásení predseda SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, aby legislatíva, ktorá má mať negatívny vplyv na rozpočty samospráv, bola schvaľovaná ako poslanecký návrh. "Predstavitelia poslaneckého klubu vôbec nerokovali so zástupcami samosprávnych krajov ani s mestami a obcami, ktorých sa táto novela priamo dotkne v podobe nižších prímov," zdôraznil Viskupič. SK8 a ani ostatné samosprávy a verejnosť nemali pri poslaneckom návrhu podľa neho možnosť zapojiť sa do odbornej diskusie v rámci pripomienkového konania. Návrh prichádza v čase, keď samosprávy čelia zvýšeným nárokom opatrení, ako sú zvýšenie platov zamestnancov alebo zavedenie rekreačných poukazov.       

SK8 upozorňuje, že rada pre rozpočtovú zodpovednosť kvantifikovala vplyv opatrenia z uvedeného poslaneckého návrhu a upozornila, že v dôsledku jeho zavedenia by mohlo dôjsť k zhoršeniu udržateľnosti verejných financií. "Tento návrh zníži príjmy samosprávy o 149 miliónov eur. Z dosahu na samosprávne kraje vo výške 44,7 milióna eur to bude v Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom po 4,8 milióna eur, Nitrianskom 6 miliónov eur, Žilinskom 5,6 milióna eur, Banskobystrickom 6,2 milióna eur, Prešovskom 6,6 milióna eur, a Košickom 5,9 milióna eur," uviedol predseda SK8. Združenie sa preto obráti na všetkých poslancov a príslušné výbory Národnej rady SR, ktorým bol tento návrh zákona pridelený a prerokovanie, aby nepodporili tento návrh novely zákona.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2019
SK8: Požaduje silné postavenie krajov pri tvorbe samostatného ROP
Predsedovia samosprávnych krajov zoskupení v združení SK8 deklarujú záujem spolupracovať na tvorbe politiky súdržnosti EÚ pre roky 2021 – 2027 pri formovaní nariadení EK i pri tvorbe národných dokumentov potrebných pre čerpanie európskych fondov alebopri formovaní dokumentov k územnej spolupráci.
viac
10.09.2019
Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.
viac
12.09.2019
Zástupcovia miest, obcí a samosprávnych krajov protestovali proti návrhu zákona
Výzvu na neschválenie návrhu zákona o zvyšovaní nezdaniteľného základu dane z príjmov podpísalo 162 starostov a primátorov z Banskobystrického samosprávneho kraja. Banskobystrický župan Ján Lunter ju spolu s predstaviteľmi SK8 a ÚMS dnes odovzdal do podateľne Národnej rady SR.
viac
20.09.2019
SK8 sa obráti na prezidentku, aby zákon vrátila do parlamentu
SK8 sa obráti na prezidentku, aby zákon, ktorým sa zvyšuje nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka, vrátila do parlamentu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %