Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.09.2019 10:25

ZMOS upozorňuje, že na novelu zákona doplatia občania


ZMOS - logo


Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s očakávaným dnešným prerokovaním poslaneckej novely zákona o dani z príjmov apeluje na poslankyne a poslancov národnej rady, aby nepodporili zmeny, ktoré vo svojej podstate ublížia mestám, obciam a ich obyvateľom.


Združenie miest a obcí v tejto súvislosti pripomína, že od momentu prezentácie tohto legislatívneho návrhu aktívne komunikovalo a informovalo členov parlamentu, ale aj Radu pre rozpočtovú zodpovednosť o všetkých rizikách, ktoré prinesie táto novela zákona vrátane negatívnych dopadov vyplývajúcich z úbytku príjmov miest a obcí.

V marci 2019 sme urobili finančný  odhad viacerých dovtedy prijatých legislatívnych opatrení, ktoré podľa ZMOS vo výdavkovej časti zhoršia hospodárenie samospráv už v roku 2019. Následne sme tieto odhady doplnili o dopady tých prijatých opatrení v priebehu roku 2019, ktoré znížia príjmy a zvýšia výdavky samospráv. S týmto materiálom sme oslovili Radu rozpočtovej zodpovednosti a na rokovaní 6. mája 2019 sme prezentovali naše postoje, ktoré Rada pre rozpočtovú zodpovednosť akceptovala. V záveroch májového snemu ZMOS delegáti, takmer 1 300 starostov a primátorov jednoznačne odmietli návrhy na zvyšovanie odpočítateľnej položky. Pripomíname, že dvakrát bola téma odmietnutia odpočítateľnej položky predmetom rokovania s predsedom vlády SR. A priebežne sme o svojich postojoch informovali aj verejnosť prostredníctvom médií.

Zároveň pripomíname, že v ostatných dňoch sme sa s požiadavkou a detailným predstavením faktov obrátili na poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a špeciálne sme tiež oslovili členov parlamentu, ktorí v minulosti, prípadne v aktuálnom období pôsobia v pozícii starostov, primátorov, či predsedov samosprávnych krajov, nakoľko práve z tejto pozície najlepšie poznajú reálny stav v samospráve, tak ako aj riziká a negatívne dopady, ktoré v prípade schválenia novely zákona vytvoria nevyhnutný tlak na obmedzovanie investícií, rozsahu a kvality verejných služieb. Teda toho, čo samosprávy ponúkajú obyvateľom ako konečným užívateľom služieb. Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené, že navrhovaná novela tým, že zníži príjmy samospráv, obmedzí ich ekonomickú kondíciu a na tento zákon doplatia občania.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2019
ZMOS požiadal parlament o neschválenie zákona
Združenie miest a obcí Slovenska sa pred začiatkom septembrovej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky listom obrátilo na členov parlamentu.
viac
28.09.2020
Kľúčové opatrenia v oblasti daní v dôsledku korony
Národná rada SR tento týždeň schválila novelu zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej ľudskej nákazlivej choroby COVI-19 v znení neskorších predpisov, z ktorej vyplývajú kľúčové opatrenia z oblasti daní.
viac
25.05.2021
ZMOS uplatnil viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov, a to zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe ktoré majú nahradiť aktuálny stavebný zákon.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %