Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
17.01.2023 09:30

Za minulý rok v meste vytriedili 1500 kilogramov použitého oleja


Ilustračná snímka.


Zberová spoločnosť za minulý rok vytriedila v Handlovej 1500 kilogramov použitého oleja, ktorý  Handlovčania odovzdali do nádob. Jeden obyvateľ tak dokázal vyseparovať za rok 1,3 kilogramu tejto suroviny. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


"Použitý olej zbierajú v Handlovej rok, pričom v meste rozmiestnili 33 kontajnerov na ich zber. Najviac kilogramov zozbierala spoločnosť zo sídlisk, kde je najvyššia koncentrácia obyvateľov," priblížila Paulínyová.

V zbere novej komodity Handlová síce podľa nej nie je najhoršia, ale sedem percent je málo. "Myslím si, že problémom u nás môže byť aj donášková vzdialenosť. Potrebovali by sme rozšíriť počet stojísk s kontajnermi na túto komoditu. Čím bližšie bude kontajner k ľuďom, tým viac budú ľudia motivovaní triediť," ozrejmil Peter Kerata z referátu ochrany prírody a krajiny mestského úradu.

Ďalším problémom je podľa neho nedisciplinovanosť obyvateľov, okrem plastových fliaš s použitým kuchynským olejom sa v kontajneroch totiž našiel aj odpad, ktorý tam nepatrí.

V tomto roku plánuje zberová spoločnosť spustiť v meste i informačnú kampaň. Cieľom osvety bude predovšetkým vysvetliť ľuďom, čo spôsobujú oleje životnému prostrediu. Vyzbieranú komoditu používajú na výrobu bio paliva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
28.04.2020
Mesto Handlová zbiera pripomienky k novému webovému sídlu
Webové sídlo mesta Handlová www.handlova.sk (ďalej webstránka) má po 17. rokoch nový vzhľad. Webstránka je oproti predchádzajúcej jednoduchšia, prehľadnejšia a užívateľsky prístupnejšia.
viac
20.12.2021
V Senici sa už nebude použitý olej vylievať, ale zlievať
V týchto dňoch pribudli po meste Senica na stojiskách odpadov nové zberné nádoby, ktoré budú slúžiť na separovanie použitého kuchynského oleja. Špeciálne upravené sivé nádoby sa budú nachádzať celkovo na 60-tich miestach, aby boli v čo najväčšej miere dostupné obyvateľom mesta.
viac
07.03.2023
V meste vyzbierali za rok viac ako 18 ton použitého oblečenia
Obyvatelia Handlovej odovzdali do 15 špeciálnych kontajnerov od marca 2022 do marca tohto roka celkom 18,248 tony použitého oblečenia. V prepočte tak za rok ušetrili 354 ton oxidu uhličitého.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %