Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.11.2016 07:00

Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností


Použitý olej najskôr cez sitko zlejte a v plastovej fľaši odovzdajte.


Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.


„Z toho viac ako 21,7 tony od októbra minulého roka do októbra tohto, teda od razantného rozšírenia projektu z 15 na 88 našich čerpacích staníc,“ informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Na čerpačky prinášali použitý kuchynský olej obyvatelia 70 slovenských miest a obcí. Od októbra 2016 ho môžu odovzdávať už na 93 čerpacích staniciach a  Bratislavčania navyše aj pri sobotňajšom nákupe v Starej tržnici.

Použitý olej – či už po vyprážaní vo fritézach, z nálevu potravín (rýb, zeleniny, syra) a podobne – je potrebné pred odovzdaním do zberne zliať cez sitko, čo je jednou z podmienok odstránenia hrubých nečistôt. Na čerpacej stanici ho prijmú buď v PET fľaši alebo v pôvodnom obale. Za nevhodné sa považujú sklenené fľaše alebo poháre, ktorým hrozí pri manipuláciách rozbitie. Za odovzdaný olej získavajú zákazníci bonusové body, ktoré môžu v predajniach Slovnaftu využiť pri nákupe tovaru.

Najúspešnejšie mestá v treťom štvrťroku

„Medzi najlepších zazmluvnených prispievateľov v treťom štvrťroku 2016 patrili Pezinok s 360 kg, ale aj Nitra či Banská Bystrica s vyše 300 kg,“ konštatoval konateľ spoločnosti INTA, Martin Meliš. Táto firma zabezpečuje zber aj prepravu použitého oleja z čerpacích staníc, následne ho dočisťuje (od vody a ďalších nečistôt, ktoré domácnosti neodstránili) a takto spracovaný prepravuje do Slovnaftu. Z litra použitého oleja možno získať 0,9 litra biopalivovej zložky, vhodnej pri výrobe motorových palív.

„Zmluvu so spoločnosťou INTA sme podpísali v októbri 2015,“ povedala Oľga Moťovská, pracovníčka odboru výstavby a životného prostredia MÚ v Pezinku. „Je však na škodu, že INTA nám vyčlenila iba jediné zberné miesto (čerpacia stanica na Myslenickej ulici), kde umiestnila žltý kontajner, do ktorého Pezinčania vkladali olej v plastových fľašiach alebo bandaskách.“

V tomto prípade na seba narazili podnikateľské záujmy firmy a samosprávy 24-tisícového Pezinka, ktorá do zberu použitých tukov a olejov z domácností nemusela vložiť ani euro. „O ďalšie zberné miesta sa budeme aj naďalej usilovať,“ doplnila O. Moťovská.

Zberné miesta čo najbližšie k domácnostiam

Podľa zákona o odpadoch boli obce povinné zaviesť triedenie i zber jedlých olejov a tukov z domácností od začiatku tohto roka. Okrem firmy INTA zabezpečujú zber aj ďalšie spoločnosti, s ktorými slovenské obce uzatvorili zmluvy o odoberaní.

Obrátili sme sa na viacero obcí, ktoré zmluvy uzatvorili. Ich zástupcovia sa zhodli, že postoj obyvateľstva k zberu v mestách s panelákovými sídliskami a na dedinách s rodinnými domami  je odlišný. Kým v mestách „siahajú“ iba po dvoch krajných spôsoboch ako sa použitého oleja zbaviť (znečistiť vodovodné potrubie alebo zaniesť do zberu), na dedinách nezabudli, že ešte naši prarodičia pridávali použitú masť a neskôr ich potomkovia použitý olej do stravy ošípaných či hydiny, prípadne ich vhodili do kompostu. „My sme ešte pred niekoľkými rokmi uzatvorili zmluvu s odberateľom použitého oleja,“ potvrdil prednosta obecného úradu v Čiernom Balogu, Róbert Hlaváčik. „Dosiaľ sme však vyhradenú nádobu na zbernom dvore nenaplnili.“

„Všetko chce čas,“ konštatovala pracovníčka MÚ Trstená pre odpady Eva Vološčuková. „V budúcnosti bude dôležité, aby sme zber - okrem zmeny myslenia ľudí pri nazeraní na použitý olej - hlavne dostali čo najbližšie k domom ľudí podobne, ako v prípade triedeného zberu skla, plastov či papiera.“

Vinné: Nech si ľudia vyberú

Obyvatelia východoslovenskej obci Vinné odovzdávajú použité oleje a tuky - vychádzajúc z uzatvorenej zmluvy so zberovou spoločnosťou - vo vopred vyhlásených dňoch. „Od januára 2017 si však budú môcť vybrať, či ich v plastových nádobách prinesú na doterajšie zberné miesto, alebo využijú mobilný zber raz za štvrťrok a oleje v nádobách vyložia pred bráničku rodinného domu,“ informoval starosta Marián Makeľ. „Obec uzatvorené nádoby svojpomocne vyzbiera a odovzdá zberovej spoločnosti.“

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
09.03.2017
Bratislava vyzýva na trpezlivosť pri dodávaní zberných nádob a kompostérov
Hlavné mesto na základe doručených žiadostí o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad spracúva a postupne vyhodnocuje všetky podané žiadosti.
viac
21.12.2017
Kam s použitým olejom (a nielen počas sviatkov)
„Na číslo 162 zvýšil Slovnaft v tomto roku počet čerpacích staníc, kde zbiera použitý olej z domácností,“ informuje Anton Molnár, hovorca bratislavskej spoločnosti.
viac
20.12.2021
V Senici sa už nebude použitý olej vylievať, ale zlievať
V týchto dňoch pribudli po meste Senica na stojiskách odpadov nové zberné nádoby, ktoré budú slúžiť na separovanie použitého kuchynského oleja. Špeciálne upravené sivé nádoby sa budú nachádzať celkovo na 60-tich miestach, aby boli v čo najväčšej miere dostupné obyvateľom mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %