Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.11.2022 09:30

Za desať mesiacov sa vrátilo 70 percent zálohovaných nápojových obalov


Ilustračná snímka: (tasr).


Zálohovanie nápojových obalov dosiahlo za desať mesiacov 70-percetnú návratnosť. Aktuálne je registrovaných takmer 3000 odberných miest. Informovala o tom riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.


Pre prvý rok zálohovania bola zákonom stanovená povinnosť dosiahnuť návratnosť zálohovaných obalov aspoň 60 percent. "Zálohovanie nápojových obalov sa na Slovensku ujalo rýchlejšie, než predpokladali prvotné analýzy. Slovensku sa darí vyzbierať rekordné množstvo nápojových obalov, rozširovať odbernú sieť a znížiť množstvo voľne pohodeného odpadu," skonštatovala Morvai.

Správca podľa Morvai pripravuje aj riešenia vrátenia obalov na alternatívnych miestach. "Veľkým úspechom je spustenie dobrovoľného odberného miesta na čerpacej stanici a v nasledujúcom roku pribudnú ďalšie," poznamenala.

Morvai tvrdí, že slovenský zálohový systém inšpiruje aj ďalšie krajiny. Napríklad Malta využila na spustenie svojho zálohového systému IT riešenie vytvorené pre slovenské zálohovanie. "Zálohové systémy sa neustále rozvíjajú, výmena skúseností a prijímanie inovatívnych riešení je základom úspechu na ceste k úplnej cirkulácii nápojových obalov," podotkla.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2020
MŽP ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Potvrdil to Michal Cákoci z odboru komunikácie MŽP.
viac
12.11.2022
Na Slovensku sa vyzbieralo vyše 692 miliónov zálohovaných obalov
K piatku 11. novembra 2022 sa na Slovensku vyzbieralo vyše 692 miliónov kusov zálohovaných PET fliaš a plechoviek. Správca zálohovania o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
23.12.2022
Na Slovensku sa vyzbieralo vyše 787 miliónov zálohovaných obalov
Na Slovensku sa od spustenia zálohovania vyzbieralo viac ako 787 miliónov zálohovaných nápojových obalov. Od januára do novembra uviedli na trh miliardu zálohovaných PET fliaš či plechoviek.
viac
07.03.2023
Zálohovanie, recyklovateľné obaly či triedený zber textilu
Aj tieto témy budú rezonovať Slovenskom. Dianie v odpadovom hospodárstve nie je len o tom, koľko zaplatíme za smetné nádoby či o tom, aké množstvo odpadu vyprodukuje v priemere obyvateľ Slovenska, ale táto oblasť zastrešuje množstvo tém, ktoré sa dotýkajú každého z nás.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %