Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
23.12.2022 03:20

Na Slovensku sa vyzbieralo vyše 787 miliónov zálohovaných obalov


Ilustračná snímka.


Na Slovensku sa od spustenia zálohovania vyzbieralo viac ako 787 miliónov zálohovaných nápojových obalov. Od januára do novembra uviedli na trh miliardu zálohovaných PET fliaš či plechoviek.


Registrovaných je 3004 odberných miest. Informovala o tom riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

Povinných odberných miest je 1184 a dobrovoľných 1820. "Keďže povinnými odbernými miestami sa musia stať podľa zákona len predajne s plochou väčšou ako 300 štvorcových metrov, ďalší rozvoj odberných miest z veľkej miery závisí od ochoty menších predajní zapojiť sa," vysvetlila Morvai.

Zvyšovaním množstva odberných miest sa podľa Morvai približujú ku komfortnejšej a dostupnejšej odbernej sieti pre ľudí. Zhodnotila tiež, že zálohovanie na Slovensku napreduje rýchlejšie, než sa predpokladalo. "Aj na základe prehľadných dát, ktoré máme vďaka zálohovému systému k dispozícii, vidíme od uvedenia obalu na trh, cez jeho zber až po výslednú recykláciu, že zálohovanie presahuje želané ciele už počas prvého roka," poznamenala Morvai.

Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025. Tento cieľ budú podľa Morvai postupne musieť splniť všetky európske krajiny do roku 2029.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2020
MŽP ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Potvrdil to Michal Cákoci z odboru komunikácie MŽP.
viac
12.11.2022
Na Slovensku sa vyzbieralo vyše 692 miliónov zálohovaných obalov
K piatku 11. novembra 2022 sa na Slovensku vyzbieralo vyše 692 miliónov kusov zálohovaných PET fliaš a plechoviek. Správca zálohovania o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
23.11.2022
Za desať mesiacov sa vrátilo 70 percent zálohovaných nápojových obalov
Zálohovanie nápojových obalov dosiahlo za desať mesiacov 70-percetnú návratnosť. Aktuálne je registrovaných takmer 3000 odberných miest. Informovala o tom riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.
viac
07.03.2023
Zálohovanie, recyklovateľné obaly či triedený zber textilu
Aj tieto témy budú rezonovať Slovenskom. Dianie v odpadovom hospodárstve nie je len o tom, koľko zaplatíme za smetné nádoby či o tom, aké množstvo odpadu vyprodukuje v priemere obyvateľ Slovenska, ale táto oblasť zastrešuje množstvo tém, ktoré sa dotýkajú každého z nás.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %