Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.11.2016 12:20

Vysoké Tatry ponúkajú zaujímavé túry aj počas zimnej uzávery chodníkov


Snímka zdroj: (regiontatry.sk).


Zimná uzávera turistických chodníkov Vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra do 15. júna 2017. Časť chodníkov je pre turistov uzavretá z dôvodu ochrany prírody, najmä kamzíkov a švišťov vrchovských tatranských.


Námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Maroš Petrík uviedol, že viaceré lokality v Tatrách sú zaujímavé na turistiku aj v zimnom období.       

"Z Podbanského sa turisti môžu vydať do ústí Tichej a Kôprovej doliny, prípadne Tatranskou magistrálou cez Štrbské Pleso na Popradské pleso. V čase bez snehovej pokrývky môžu pokračovať až k Sliezskemu domu. Tatranská magistrála je prístupná z Velickej doliny, cez Hrebienok a Skalnaté pleso až po Huncovskú vyhliadku," priblížil Petrík. Zo Štrbského Plesa sa počas uzávery dá dostať do Mlynickej doliny, zeleno značeným chodníkom na Podbanské, ale aj na turistami vyhľadávanú prechádzku okolo Štrbského plesa. "Zo zastávky električky Popradské pleso môžu návštevníci Tatier pokračovať po ceste na Popradské pleso, kde môžu navštíviť do 31. decembra Symbolický cintorín. Z Vyšných Hágov je celoročne prístupný turistický chodník do Batizovskej doliny a Štôly," priblížil. Na Sliezsky dom sa turisti dostanú z Tatranskej Polianky, Starého Smokovca, ale aj z Tatranských Zrubov.      

Jednou z turisticky najvyhľadávanejších lokalít je Starý Smokovec, odkiaľ sa peši alebo pozemnou lanovkou dá dostať na Hrebienok, potom môžu turisti pokračovať na kratšie túry v okolí vodopádov Studeného potoka, do Tatranskej Lomnice alebo Tatranskej Lesnej. "Otvorené sú Malá a Veľká Studená dolina až po vysokohorské chaty s celoročnou prevádzkou, teda Téryho a Zbojnícka chata," priblížil námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u. Z Tatranskej Lomnice sa dá dostať na Štart a odtiaľ cez Malú Svišťovku na Skalnaté pleso, prípadne do Doliny Kežmarskej Bielej vody. "Rovnako sa turisti môžu vydať na Tatranské Matliare, ktoré sú so zastávkou Biela voda nástupným miestom pre vyhľadávanú túru na Chatu pri Zelenom plese," doplnil Petrík. Podľa jeho slov severná strana Tatier ponúka v tomto období kratšie túry do ústí Javorovej a Bielovodskej doliny.    

Petrík doplnil, že v tatranskom prostredí sú uzavreté turistické chodníky končiace na vrcholoch tatranských štítov s výnimkou Slavkovského štítu, ktorý je podľa návštevného poriadku TANAP-u prístupný v čase mimo snehovej pokrývky. "Uzavreté sú turistické chodníky prechádzajúce tatranskými dolinami s výnimkou dolín, v ktorých sa nachádzajú vysokohorské chaty s celoročnou prevádzkou, okrem Chaty pod Rysmi, ktorá je zatvorená," priblížil námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u. Na turistických chodníkoch s celoročnou prevádzkou v čase snehovej pokrývky Štátne lesy TANAP-u zabezpečia zimné tyčové značenie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
V niektorých lyžiarskych strediskách začali zasnežovať zjazdovky
Zjazdovku na Skalnatom plese a tiež Solisko na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách začali zasnežovať. S technických zasnežovaním podľa slov hovorkyne prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách Zuzany Fabianovej začali z dôvodu mínusových teplôt v nočných hodinách.
viac
16.06.2020
Turistické chodníky v Tatrách sú po sezónnej uzávere opäť otvorené
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa skončila sezónna uzávera a návštevníci môžu od pondelka využívať kompletne všetky značkované chodníky vrátane prechodov cez vysokohorské sedlá a trasy, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
19.11.2022
V stredisku v Tatranskej Lomnici začali so zasnežovaním zjazdoviek
V lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách vo štvrtok (17. 11.) spustili snežné delá. Zasnežovať začali ako prvú zjazdovku Čučoriedky - Západ.
viac
08.12.2022
Na Štrbskom Plese spustia v sobotu lyžovačku na prvých svahoch
Lyžiarsku sezónu vo Vysokých Tatrách odštartujú na Štrbskom Plese v sobotu 10. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %