Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.11.2022 12:00

V stredisku v Tatranskej Lomnici začali so zasnežovaním zjazdoviek


Ilustračná snímka: TASR


V lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách vo štvrtok (17. 11.) spustili snežné delá. Zasnežovať začali ako prvú zjazdovku Čučoriedky - Západ.


Informoval o tom hovorca prevádzkovateľa strediska Marián Galajda.       

Prevádzkovateľ využil ochladenie, ktoré so sebou priniesol studený front zo stredy (16. 11.) na štvrtok. Chladnejší vzduch najvýraznejšie podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu prenikol na krajný sever územia. Na niektorých miestach sa vyskytli už aj snehové zrážky.       

"Využili sme vhodné poveternostné podmienky na to, aby sme mohli aj takto symbolicky odštartovať zimu, ktorá je už tu. V posledných rokoch prichádza ochladenie zväčša práve v takomto období, uvidíme, ako dlho vydrží. Nemôžeme si totiž dovoliť zasnežovať vo chvíli, kedy nočná predpoveď síce je pod bodom mrazu, ale cez deň bude plus desať stupňov. Je dôležité, aby tam bola vyhliadka toho dlhodobejšieho ochladenia," uviedol Galajda. Vhodné poveternostné podmienky na zasnežovanie sú predovšetkým vtedy, keď teploty klesnú pod mínus päť stupňov Celzia a je aj priaznivá vlhkosť.       

Na Štrbskom Plese je aktuálne len okolo nuly a hmlisto, vedúci strediska Peter Tomko pre TASR potvrdil, že tam by chceli zasnežovanie spustiť v piatok večer. "Uvidíme, ako sa počasie vyvinie, ale chceli by sme začať na zjazdovke Interski a tiež hore časť Solisko," uviedol.      

 Ak všetko pôjde podľa plánu, tak prví lyžiari by sa mohli spustiť po zjazdovkách na Štrbskom Plese 10. decembra a v Tatranskej Lomnici 17. decembra. V Jasnej v Nízkych Tatrách by to malo byť o niečo skôr.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Vysoké Tatry ponúkajú zaujímavé túry aj počas zimnej uzávery chodníkov
Zimná uzávera turistických chodníkov Vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra do 15. júna 2017. Časť chodníkov je pre turistov uzavretá z dôvodu ochrany prírody, najmä kamzíkov a švišťov vrchovských tatranských.
viac
09.11.2016
V niektorých lyžiarskych strediskách začali zasnežovať zjazdovky
Zjazdovku na Skalnatom plese a tiež Solisko na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách začali zasnežovať. S technických zasnežovaním podľa slov hovorkyne prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách Zuzany Fabianovej začali z dôvodu mínusových teplôt v nočných hodinách.
viac
24.11.2016
Prvá lyžovačka bude na Štrbskom Plese už v sobotu 26. novembra
Na Štrbskom Plese v sobotu 26. novembra odštartujú lyžiarsku sezónu. Hoci to podľa počasia aktuálne vyzerá v Tatrách na jarnú lyžovačku, Tatranci ako prví ponúkajú lyžiarom testovanie snehu.
viac
01.12.2017
Na Štrbskom Plese už spustili tri zjazdovky
Keďže sa v Nízkych aj Vysokých Tatrách v piatok začala lyžiarska sezóna, prvý decembrový deň sa pre mnohých športových nadšencov nesie v znamení zimných radovánok. Pre návštevníkov prichádzajúcich do lyžiarskeho strediska na Štrbskom Plese sú pripravené tri zjazdovky aj viacero noviniek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %