Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.12.2020 08:25

Vrecový zber separovaného odpadu z domov rozšíria do ďalších lokalít


Ilustračná snímka.


Zber a odvoz vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom na budúci rok postupne zavedú aj do ďalších bratislavských mestských častí.


Od februára ho plánujú zaviesť v Rači, Novom Meste a Ružinove, od septembra v ostatných mestských častiach Bratislavy. Prvá etapa funguje od augusta v Podunajských Biskupiciach, Vrakuni, Starom Meste, Devíne, Devínskej Novej Vsi, Petržalke a vo Vajnoroch. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.      

V novembri realizovala v rámci prvej etapy samospráva prieskum spokojnosti na vzorke 501 domácností rodinných domov v pilotných mestských častiach. „Až 76,8 percenta z opýtaných domácností informovalo, že systém je pohodlnejší ako zberné hniezda a 85,4 percenta je presvedčených, že ľudia takto triedia lepšie,” uviedla Rajčanová.       

Aj analýza mestu ukázala, že v rámci novozavedeného vrecového zberu je znečistenie vytriedeného plastu len 11 percent, kým pri systéme zberných hniezd bolo znečistenie 38 percent. Znečistenie papiera v modrých vreciach je štyri percentá, pričom pri systéme zberných hniezd to bolo až 16 percent. Zavedením tohto systému zberu celoplošne pre rodinné domy by sa mala podľa magistrátu úroveň vytriedenia v meste Bratislava ešte zvýšiť. Odhaduje sa, že v rodinných domoch by obyvatelia mohli vytriediť až o 20 percent viac odpadu na efektívnejšie využitie.      

Zber vytriedeného skla bude zabezpečený doterajším spôsobom cez zvony na sklo. Na zberných hniezdach už nebudú k dispozícii kontajnery na papier a plasty zbierané spolu s kompozitnými a kovovými obalmi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
08.01.2021
V Bratislave spustia tento rok 2. etapu vrecového zberu separovaného odpadu
V Bratislave spustia v tomto roku druhú etapu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom.
viac
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
07.09.2022
Staré Mesto pripravuje jesenný zber a odvoz zeleného odpadu
Bratislavské Staré Mesto aj tento rok pripravuje jarný zber a odvoz biologicky rozložiteľného odpadu, teda konárov zo stromov a kríkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %