Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.01.2017 07:10

V mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu


Ilustračná snímka: (int).


V centrálnej zóne myjavskej mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu. Doterajšie kontajnery nahradili od začiatku roka plastové vrecia.


Podľa hovorcu Myjavy Mareka Hriňa dôvodom zmeny systému je dlhodobé znečisťovanie kontajnerov, ale aj triedeného odpadu. "V nádobách na separovaný zber bol okrem stavebného odpadu často umiesťovaný aj odpad zo zabíjačiek (vnútornosti, perie, kože a iné pozostatky zvierat) a ďalšie komodity, ktoré do jednotlivých kontajnerov nepatrili. Vytriedený odpad bol znečisťovaný do takej miery, že celý jeho obsah končil skládkovaním, čo je v rozpore s platným zákonom o odpadoch," priblížil Hrin.      

Ďalším dôvodom pre zavedenie nového zberného systému je podľa neho umožnenie obyvateľom zapojiť sa do triedeného zberu. Pokrytie nádobami bolo doteraz nedostačujúce a umiestnenie nových kontajnerových státí bolo obmedzené územím a zástavbou v strede Turej Lúky.      

"Vrecový systém zberu triedeného odpadu je už tretí rok zavedený v kopaniciach a mestských častiach U Zemanov, U Siváčkov, Chlebov vrch, U Holičov a úspešne funguje. Takýto zber je z hľadiska čistoty jednotlivých zbieraných zložiek účinnejší. Umožňuje okamžitú kontrolu zamestnancami zberovej spoločnosti a predchádza sa tak znečisťovaniu celého obsahu odpadu," doplnil myjavský hovorca.      

Ako pokračoval, ďalšou výhodou je, že zberová spoločnosť vyzdvihne odpad od každej domácnosti vo vopred stanovenom termíne spred brány rodinného domu a občania nemusia odnášať odpad k nádobe. Mesto Myjava ešte v decembri roznieslo do 415 domácností štartovací balíček, ktorý obsahuje päť farebných vriec a zvozový kalendár s presne stanoveným harmonogramom zvozu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2016
Zberné dvory majú zabrániť vzniku nelegálnych skládok
Nové zberné dvory (ZD), ktoré spoločnosť KOSIT v Košiciach otvorila začiatkom júla na Magnezitárskej a Železiarenskej ulici v mestskej časti Košice - Šaca sa podľa vedenia osvedčili. Celkovo ich je v Košiciach v súčasnosti päť.
viac
13.01.2017
Je investovanie do podzemných kontajnerov správnym rozhodnutím?
V Liptovskom Mikuláši, ale i v Moldave nad Bodvou či v ďalších slovenských mestách inštalovali prvé podzemné kontajnery na zber odpadu z domácností a šéfovia ich radníc sa optimisticky vyjadrujú, že postupným zavedením na celom „svojom“ území prispejú ku zvýšeniu odpadovej kultúry.
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
12.01.2021
Michalovce chcú svoj odpad vyvážať na vlastnú skládku v roku 2022
Zvýšenie poplatkov za zber a likvidáciu komunálneho odpadu (KO) o sedem eur na osobu a rok, ktorú tento rok zaznamenali obyvatelia mesta Michalovce, súvisí s nutnosťou mesta vyvážať svoj odpad na skládku v katastri obce Sirník v okrese Trebišov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %