Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.12.2016 10:54

Vo Vysokých Tatrách identifikovali nový genetický typ kamzíka


Kamzík vrchovský tatranský.


Správa Tatranského národného parku (TANAP) koordinovala v tomto roku realizáciu projektu Ochrana a monitoring kamzíka vrchovského tatranského, pričom boli odchytené štyri jedince za účelom sledovania ich časopriestorovej aktivity s použitím telemetrických obojkov.


Počas projektu sa podľa riaditeľa Správy TANAP-u Pavla Majka podarilo identifikovať nový genetický typ kamzíka Tatra X.       

"Samotný obojok je vybavený GPS a GSM modulom, teplotným snímačom, VHF vysielačom a automatickým vypínacím mechanizmom. V prípade zlyhania tohto mechanizmu sú súčasťou obojka bavlnené vrstvy, ktoré sa opotrebovaním a vplyvom počasia rozpadnú a následne kamzík obojok stratí," vysvetlil Majko. Súčasťou projektu boli tiež DNA analýzy a biotechnologické služby na prítomnosť parazitov vo vzorkách trusu.      

V minulých výskumoch realizovaných na populácii kamzíka bolo na základe biologického materiálu pochádzajúceho väčšinou z nájdeného trusu identifikovaných deväť samíc, ktorých gény sa stali základom pre populáciu kamzíka v Tatrách. "Cieľom súčasného výskumu bolo tiež zhodnotiť populáciu kamzíka žijúceho v Tatrách na genetickej úrovni. Za týmto účelom boli porovnané genetické dáta kamzíkov žijúcich v Tatrách s ostatnými kamzíkmi žijúcimi v Európe. Podarilo sa nám identifikovať nový genetický typ kamzíka Tatra X, doposiaľ nepublikovaný v génovej banke a zároveň opäť potvrdiť jedinečnosť slovenskej populácie kamzíka vo svete," uviedol Majko.       

Vo výskume bude podľa neho potrebné pokračovať a ďalšie získané vzorky identifikovať až na úroveň jedinca. "Tento prístup nám umožní hodnotiť rodinné vzťahy v populácii, mieru príbuznosti a mnohé iné parametre. Identifikácia variabilných úsekov chromozómu Y v populácii kamzíka tatranského poskytne informácie o otcovských zakladateľských líniách a doplní celkový obraz o našom autochtónnom poddruhu. Získaná databáza spolu s údajmi o lokalizácii biologického materiálu prostredníctvom GPS súradníc nám poslúži ako základ databázy pre sledovanie a ochranu kamzíka," uviedol. Biotechnologické služby na prítomnosť parazitov vo vzorkách trusu prispeli podľa Správy TANAP-u k zisteniu zdravotného stavu kamzičej populácie v Tatrách. "Tieto informácie nám poslúžia na stanovenie nových cieľov a následný výskum vplyvu faktorov prostredia na celkovú populáciu kamzíka," priblížil.      

Ochrana kamzíka vrchovského tatranského má na Slovensku dlhú históriu. Jej začiatky v tatranskej oblasti pochádzajú už z polovice 19. storočia. Početnosť kamzíkov za posledné desaťročia značne kolísala. Najnižšie zaznamenané stavy boli po druhej svetovej vojne, kedy boli na hranici vyhynutia. Od roku 2000 došlo k zintenzívneniu praktickej ochrany kamzíka, čo sa prejavilo postupne aj na jeho početnosti. "V súčasnosti sa na celom území Tatier vykonáva pravidelné sčítanie kamzičej zveri dvakrát ročne. Na slovenskej aj poľskej strane sme na jeseň tohto roku zaevidovali 1367 jedincov," uzavrel riaditeľ Správy TANAP-u.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Vo Vysokých Tatrách budú počítať kamzíky
Koľko kamzíkov v Tatrách prežilo zimu a koľko kamzičích mláďat sa narodilo počas tohtoročnej jari, budú vo štvrtok 30. júna zisťovať dobrovoľníci priamo v teréne.
viac
16.06.2020
Turistické chodníky v Tatrách sú po sezónnej uzávere opäť otvorené
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa skončila sezónna uzávera a návštevníci môžu od pondelka využívať kompletne všetky značkované chodníky vrátane prechodov cez vysokohorské sedlá a trasy, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
26.10.2020
Z bratislavskej zoo previezli samicu zubra do bulharského pohoria Rodopy
Samica zubra európskeho z bratislavskej zoologickej záhrady sa pridala k voľne žijúcim zubrom v rezervácii v bulharskom pohorí Rodopy.
viac
12.01.2021
Projekt LIFE má zlepšiť stav populácie sysľa pasienkového na Slovensku
Medzinárodný projekt LIFE má zlepšiť nepriaznivý stav populácie sysľa pasienkového. Počet jedincov a reprodukčných kolónií by sa mal zvýšiť o 100 percent. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %