Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
05.11.2020 08:15

V Tatrách narátali pod 1000 kamzíkov, výsledky zoológov nepotešili


Kamzík vrchovský tatranský (Rupicapra rupicapra tatrica).


Výsledky tohtoročnej jesennej kamzičej inventúry zoológov nepotešili. Na oboch stranách Tatier v predposledný októbrový štvrtok (22. 10.) zaevidovali dokopy ani nie 1000 kamzíkov, pričom práve jeseň bola v posledných rokoch obdobím, keď padali rekordy.


Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.      

Ako priblížila, zatiaľ čo na slovenskej strane Tatier zaregistrovali v deň spočítania 653 kamzíkov, v poľskej časti Tatranského národného parku zapísali do sčítacích hárkov 330 jedincov. Celkovo tak na oboch stranách Tatier zaznamenali 983 kamzíkov, z toho bolo 69 tohtoročných mláďat.      

„Po skúsenosti z vlaňajška, keď sme museli pre nepriaznivé počasie jesenné spočítanie prekladať, sme nechceli riskovať a vyčkávať až do novembra, a tak sme inventúru naplánovali zhruba o dva týždne skôr ako zvyčajne. Paradoxne nám to však neprinieslo potešujúce čísla, keďže nadpriemerné teploty vyhnali kamzíky do tienistých zákutí, kde ich bolo ťažké spozorovať. Dá sa predpokladať, že mnohé jedince tak unikli našej pozornosti,“ zhodnotil zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler.      

Pod 1000 kamzíkov zaznamenali v Tatranskom národnom parku na jeseň naposledy v roku 2011, naopak, rekordným bol rok 2018, keď na oboch stranách Tatier narátali dokopy 1431 jedincov, z ktorých bolo 121 mláďat.      

Zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u, Správy TANAP-u spoločne s kolegami z poľského Tatrzanskiego Parku Narodowego a ďalšími dobrovoľníkmi rátajú kamzíky dvakrát ročne, vždy na jar a na jeseň. Zatiaľ čo jarné spočítanie je zamerané predovšetkým na zisťovanie prírastkov mláďat, jesenné mapuje početnosť kamzičej populácie pred zimou.      

Pravidelné inventúry sú pre zoológov tiež zdrojom cenných informácií o zdravotnom stave kamzičej populácie. Takisto je to príležitosť zmonitorovať prostredie národného parku či pozorovať ďalšie chránené druhy živočíchov. „Zaujímavé je, že tento rok neboli spozorované medvede, ktoré sa zrejme ešte v tom čase hostili na kukurici v podhorí. Našej pozornosti však neunikol vrtuľník, ktorý práve vtedy prelietal ponad Belianske Tatry, čo mohlo negatívne ovplyvniť výsledky spočítania kamzičej zveri v tejto lokalite,“ uzavrel zoológ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Vo Vysokých Tatrách budú počítať kamzíky
Koľko kamzíkov v Tatrách prežilo zimu a koľko kamzičích mláďat sa narodilo počas tohtoročnej jari, budú vo štvrtok 30. júna zisťovať dobrovoľníci priamo v teréne.
viac
22.07.2020
Počet kamzíkov v Tatrách oproti vlaňajšku stúpol, narátali 972 jedincov
Výsledky jarnej kamzičej inventúry sú už známe. Na slovenskej a poľskej strane Tatier zapísali do sčítacích hárkov dokopy 972 kamzíkov. Oproti minulému roku je to nárast o 22 jedincov. Informovala o tom hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Martina Petránová.
viac
02.11.2020
Vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra sezónna uzávera
Štátne lesy TANAP-u upozorňujú návštevníkov Vysokých Tatier, že od 1. novembra až do 14. júna platí vo vysokohorskom prostredí sezónna uzávera. Informujú o tom na svojej webovej stránke.
viac
10.12.2020
Vietor vyvrátil takmer 6000 stromov na území Štátnych lesov TANAP-u
Silný vietor, ktorý počas uplynulých dní zasiahol najmä Oravu a oblasť Tatranskej Javoriny, vyvrátil a polámal takmer 6000 stromov, čo predstavuje zhruba 4450 kubických metrov drevnej hmoty. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %