Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.06.2016 05:41

Vo Vysokých Tatrách budú počítať kamzíky


Vlani na jar napočítali v Tatrách 1107 kamzíkov.


Koľko kamzíkov v Tatrách prežilo zimu a koľko kamzičích mláďat sa narodilo počas tohtoročnej jari, budú vo štvrtok 30. júna zisťovať dobrovoľníci priamo v teréne.


V takmer 60 lokalitách Tatranského národného parku (TANAP) bude vo vysokohorskom prostredí viac ako 80 pracovníkov Štátnych lesov TANAP, členov Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, pracovníkov Národného parku Slovenský raj, Správy Pieninského národného parku, zamestnancov Mestských lesov Kežmarok a Spišská Belá. Informovala o tom koordinátorka pre vonkajšiu komunikáciu Štátnych lesov TANAP Lenka Burdová.      

"Spoločným hlavným cieľom spočítavania kamzíkov je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha. Jarné spočítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat, v jesenných mesiacoch sa spočítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou," uviedla Burdová. Štátne lesy TANAP tak majú prehľad o tom, ako sa populácia kamzíka vyvíja.      

Záchrane kamzíka vrchovského tatranského venujú veľkú pozornosť. "Na základe skúseností z minulých rokov v niektorých častiach TANAP vynášame počas zimných mesiacov sušenú jarabinu a kamennú soľ do vysokohorských polôh na ochranných obvodoch Podbanské, Štrbské Pleso, Vyšné Hágy, Tatranská Lomnica, Podspády a Tatranská Javorina. Ročne sa na tento účel nazbiera, vysuší a na prikrmovanie kamzíka spotrebuje okolo 2000 kg jarabiny vtáčej," poznamenal zoológ Štátnych lesov TANAP Jozef Hybler. Súčasťou starostlivosti o lesnú zver sú aj ochranné služby zamerané na potláčanie negatívnych javov na živočíšstvo ako pytliactvo, ale aj vyrušovanie zveri či nepovolené aktivity v biotopoch kamzíka a svišťa.       

Vlani na jar napočítali v Tatrách 1107 kamzíkov, z toho 823 v slovenskej časti Tatier, mláďat bolo 140 a na Slovensku ich bolo 95. "Najnižší počet kamzíkov bol v tomto území zaznamenaný koncom 90. rokov minulého storočia, keď na slovenskej strane Tatier klesol až na hranicu 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda boli v Tatrách rokoch 1964-1965, kedy na tatranských svahoch napočítali do 1000 kamzíkov a po roku 2013, kedy početnosť na jar presiahla 1200 kusov," priblížila Burdová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Problém s medveďmi neutícha, vyriešiť by ho mohli odpadové staničky
Od apríla platí na celom území Vysokých Tatier mimoriadna situácia. Problémom je zvýšený pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí.
viac
20.12.2016
Vo Vysokých Tatrách identifikovali nový genetický typ kamzíka
Správa Tatranského národného parku (TANAP) koordinovala v tomto roku realizáciu projektu Ochrana a monitoring kamzíka vrchovského tatranského, pričom boli odchytené štyri jedince za účelom sledovania ich časopriestorovej aktivity s použitím telemetrických obojkov.
viac
16.06.2020
Turistické chodníky v Tatrách sú po sezónnej uzávere opäť otvorené
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa skončila sezónna uzávera a návštevníci môžu od pondelka využívať kompletne všetky značkované chodníky vrátane prechodov cez vysokohorské sedlá a trasy, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
05.11.2020
V Tatrách narátali pod 1000 kamzíkov, výsledky zoológov nepotešili
Výsledky tohtoročnej jesennej kamzičej inventúry zoológov nepotešili. Na oboch stranách Tatier v predposledný októbrový štvrtok (22. 10.) zaevidovali dokopy ani nie 1000 kamzíkov, pričom práve jeseň bola v posledných rokoch obdobím, keď padali rekordy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %