Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.08.2017 10:54

VLÁDA: Zákon o odpadoch sa má zmeniť, pomôže to malým podnikateľom


Ilustračná snímka - Úrad vlády SR


Vláda dnes schválila novelu zákona o odpadoch, ktorá má odbremeniť menších podnikateľov a živnostníkov. Filozofia novej legislatívy - znečisťovateľ platí, ktorá sa začala vlani zavádzať do praxe, ostáva zachovaná. Zmeny by mali začať platiť od začiatku decembra, niektoré až od roku 2018 a 2023.


     "Rokovania počas celého júla trvali viac ako 100 hodín a viac ako 100 rozporov a pripomienok sme odstránili. Odpad sa týka každého z nás a najpálčivejšie otázky sa nám podarilo vyriešiť," povedala pre TASR riaditeľka odboru odpadového hospodárstva ministerstva životného prostredia Eleonóra Šuplatová.       

Ministerstvo si od novely zákona sľubuje sprehľadnenie systému odpadov a zníženie administratívy, ktoré má pocítiť približne 2500 malých podnikateľov a živnostníkov. Tým, ktorí uvedú na trh do 100 kilogramov obalov či neobalov, má odpadnúť povinnosť uzatvárať zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV), avizoval už šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd). Po novom sa majú jednorazovo zaregistrovať na ministerstve, viesť evidenciu o odpade a údaje ročne ohlasovať ministerstvu.      

 Novela tiež má zaviesť sankcie pre OZV v prípade, že v obciach, s ktorými majú zmluvy, nezabezpečia nádoby na triedený zber. Niektoré obce sa podľa Sólymosa sťažovali, že im tam "ani nezdvihnú telefón". Výrobcovia aj štát by zároveň mali vidieť do hospodárenia OZV. Ministerstvo v nich navrhuje zavedenie dozorného orgánu, v ktorom bude zastúpený štát a samotní výrobcovia.       

Nový zákon o odpadoch začal platiť od začiatku minulého roka. Sólymosov predchodca Peter Žiga (Smer-SD), ktorému sa ho podarilo presadiť po 13 rokoch, ním avizoval revolúciu v oblasti odpadov. O vyseparovaný odpad sa tak po novom starajú výrobcovia prostredníctvom OZV, zanikol tiež Recyklačný fond.       

Legislatíva bola kritizovaná už počas jej prípravy, rovnako po tom, čo vstúpila do platnosti. Na zmeny napríklad koncom vlaňajška vyzývali potravinári, ktorí zákon kritizovali pre rast nákladov na likvidáciu odpadov z obalov. Prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska ukázal, že väčšina oslovených podnikateľov považuje novú legislatívu za horšiu oproti predchádzajúcej.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2017
Ani február nepriniesol rozhodnutia o postihoch nezodpovedných OZV
„Ministerstvo životného prostredia do dnešného dňa neodobralo licenciu žiadnej OZV,“ informoval Obecné noviny hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák koncom februára.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %