Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.03.2017 03:25

Ani február nepriniesol rozhodnutia o postihoch nezodpovedných OZV


Ilustračná snímka: (int).


„Ministerstvo životného prostredia do dnešného dňa neodobralo licenciu žiadnej OZV,“ informoval Obecné noviny hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák koncom februára.


„Aktuálne pokračujú konania v prípade jednej komodity (obaly) pre organizácie zodpovednosti výrobcov, ktoré však ešte neboli ukončené.“ Hovorca doplnil, že aj „o prípadných pokutách konkrétnych OZV je nateraz predčasné hovoriť.“

Na MŽP sme sa obrátili preto, lebo ani po ôsmich mesiacoch činnosti jedenástich OZV nie je jasné, či siahne po udelení pokút, prípadne po odobratí licencií niektorým z nich pre neplnenie si povinností voči výrobcom a voči zazmluvneným obciam. Aj keď hovorca konkrétny počet nespresnil, v kuloároch sa šepká, že v spomínaných konaniach ide o šesť OZV s nižším počtom zazmluvnených obcí.

 

Čo hovorí zákon?

Podľa zákona o odpadoch, prijatého v roku 2015, môže ministerstvo zrušiť autorizáciu OZV vtedy, keď sa napríklad preukáže, že táto nie je schopná udržiavať funkčný systém združeného nakladania s vyhradeným prúdom odpadu, prípadne keď do troch mesiacov odo dňa platnosti autorizácie nepreukáže, že jej zmluvné zabezpečenie s obcami zodpovedá objemu zberu zaručujúceho splnenie vyhradených povinností v rozsahu súhrnného zberového podielu zastúpených výrobcov a podobne.

 

Pýtame sa už po tretí raz

Prvýkrát sa Obecné noviny obrátili s otázkou ohľadne prijatia zodpovedajúcich sankcií voči konkrétnym dvom OZV (Reccollection system a Elekos) na envirorezort ešte 20. septembra minulého roka. Dostali sme odpoveď v tom duchu, že je priskoro vyvodzovať nejaké dôsledky. Vedúci zástupcovia spomínaných dvoch OZV naše konkrétne otázky ohľadne ich činnosti odignorovali.

V decembri 2015 sme po druhý raz požiadali envirorezort o informácie o pokroku ohľadne postupu voči nezodpovedným OZV. Odvolávali sme sa pritom na skutočnosť, že nedostatočná činnosť alebo nečinnosť niekoľkých OZV môže ohroziť celkovú funkčnosť zmysluplnosti nakladania s odpadmi z obalov. Odpoveďou, zhrnutou do troch riadkov, bolo, že ak OZV nebudú plniť svoje záväzky, envirorezort to zhodnotí až v januári 2017 a z prípadného neplnenia vyvodí dôsledky.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
13.10.2017
Envirorezort dodnes nezrušil autorizáciu žiadnej z jedenástich OZV
„Tri konania o zrušení autorizácie na výkon činnosti organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly (SLOVMAS, a. s., RECCOLLECTION SYSTEM, s.r.o., ZEO Slovakia s.r.o.) nie sú ku dňu vybavenia tejto žiadosti (11. 10.) právoplatne ukončené.“
viac
09.11.2017
13 miliónov eur bude budúci rok chýbať v triedenom zbere
To je predpokladaný účet za novelu zákona o odpadoch prijatú v posledný októbrový týždeň. Novela zákona o odpadoch priniesla so sebou povinnosť pre organizácie zodpovednosti výrobcov vypovedať zmluvy obciam, pretože im prikázala vyrovnať počet zazmluvnených obcí s množstvom zazmluvnených výrobcov.
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %