Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.04.2022 04:45

Veľkonočné zvyky a tradície predkov priblížia v skanzene v Pribyline


Snímka: Liptovské múzeum


Tradície a zvyky predkov počas veľkonočného obdobia predvedú od 15. do 17. apríla v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry Liptovského múzea Martina Vilčeková.


Program sa začne v piatok 15. apríla o 10.00 h predvádzaním strihania oviec. Pokračovať bude ukážkami mútenia masla. "V sobotu (16. 4.) pripravíme veľkonočné obradové pečivo a o 14.00 h sa uskutoční slávnostná prezentácia monografie Ivety Zuskinovej Liptov - Dom a život v ňom," priblížila Vilčeková.       

Podujatie vyvrcholí v nedeľu 17. apríla vystúpením Michala a Matúša Fiľovcov, školou hry na píšťalku a ukážkami výroby pletených korbáčov. V závere vystúpi Folklórny súbor Liptov s pásmom Liptovská jar.       

"Okrem toho budú od piatka do nedele tvorivé dielne, ukážky remeselnej zručnosti ľudových výrobcov a škola zdobenia voskovaných kraslíc a medovníčkov. Tiež výstava kraslíc a ukážky zvykov i tradícií veľkonočného obdobia," dodala odborná referentka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2016
Úroda z polí, sadov a záhrad
Už po piatykrát sa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka bude konať podujatie - výstava ovocia a zeleniny, spojená so svätou omšou, s požehnaním a poďakovaním za úrodu.
viac
23.03.2021
Online program Veľkej noci z Kysuckého múzea bude bohatý
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, si pre svojich priaznivcov pripravilo program v online priestore pod názvom Veľká noc z Kysuckého múzea.
viac
03.04.2023
Veľkonočné zvyky na dedine spoznali návštevníci Múzea slovenskej dediny
Veľkonočné tradície a zvyky spoznali v nedeľu návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine.
viac
26.03.2024
Veľká Noc bude v znamení lyžovačky, tradícií a viacerých podujatí
Veľkonočné sviatky v najvyšších horách na Slovensku budú vyvrcholením sezóny, vďaka dostatočnému množstvu snehu sa dá v Tatranskej Lomnici i na Štrbskom Plese stále lyžovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %