Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.04.2019 07:00

V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné zvyky


Ilustračná snímka (tasr)


Tradície a zvyky našich predkov, ktoré sprevádzali veľkonočné obdobie, predstavia v nedeľu 14. apríla v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine účinkujúci na podujatí Veľká noc na dedine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.


Doplnila, že detské jarné hry, niektoré predveľkonočné a veľkonočné zvyky predstaví Detský folklórny súbor Turiec z Martina a pondelkovú oblievačku predvedie Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. "Neodmysliteľným symbolom sviatkov Veľkej noci sú zdobené vajíčka. S najčastejšími technikami, ktorými sa zdobili kraslice, sa návštevníci múzea budú môcť zoznámiť a priamo od výrobcov si ich aj kúpiť. Okrem kraslíc sú pripravené aj iné ukážky výroby a predaj ľudovoumeleckých výrobkov," uviedla Kiripolská.       

"Počas predveľkonočného pôstu sa v kuchyni nesmeli používať živočíšne tuky. Gazdinka tak bola odkázaná na rastlinný olej. Ako sa v minulosti získaval lisovaním, ukážeme v oravskej olejárni. V tvorivej dielni si budú môcť detskí návštevníci vyskúšať svoju šikovnosť pri zdobení kraslíc či pletení korbáčov," dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM s tým, že v drevenom kostole z Rudna z konca 18. storočia sa bude konať o 13.30 h rímskokatolícka svätá omša.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
07.04.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné tradície a zvyky
Veľkonočné tradície a zvyky predstavia v nedeľu (10. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.
viac
06.12.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia predvianočné a vianočné zvyky
Tradičné zvyky predvianočného a vianočného obdobia spoznajú v nedeľu (11. 12.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Vianoce na dedine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
03.04.2023
Veľkonočné zvyky na dedine spoznali návštevníci Múzea slovenskej dediny
Veľkonočné tradície a zvyky spoznali v nedeľu návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %