Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.02.2021 11:25

V Trnave začína vznikať kreatívne centrum


Vizualizácia projektu.


Trnavská župa vyhlásila verejné obstarávanie na stavebné práce s odhadovaným nákladom vyše 4,7 milióna eur bez DPH a trvaním 17 mesiacov.


Trnavský samosprávny kraj získal 7,7 milióna eur z eurofondov na rekonštrukciu budovy na Hlavnej ul. 17 v Trnave, v ktorej vznikne kreatívne centrum. Objekt, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, prejde komplexnou rekonštrukciou. Stane sa bezbariérovým, pričom jeho hudobné využitie zostane zachované. Župa vyhlásila verejné obstarávanie na stavebné práce s odhadovaným nákladom vyše 4,7 milióna eur bez DPH a trvaním 17 mesiacov. Predkladanie ponúk uchádzačmi je stanovené na 2. marca 2021.

„Trvanie skutočne hĺbkových stavebných prác sme avizovali na 30 mesiacov. Napokon by však nemali trvať viac ako 17 mesiacov, teda jeden a pol roka. Po ich dokončení by mal tento tradičný priestor nezávislej kultúry opäť ožiť. Ako župa investujeme do dlho zanedbávaného pamiatkovo chráneného meštianskeho domu, ktorý je majetkom mesta Trnava. Pribudnú výťahy, upravený bude suterén a zobytnením podkrovia vzniknú ďalšie využiteľné priestory. Kompletne nová bude elektroinštalácia či vzduchotechnika,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Župa by podľa dohody mala prevziať prázdny objekt od mesta do konca februára tohto roka. Rekonštrukciou prejde exteriér aj interiér, ktorý bude ladený do industriálneho rázu s citom pre prvky z historického obdobia, v ktorom bola budova postavená. Dohľad nad ňou bude vykonávať Krajský pamiatkový úrad Trnava.

Vzniknú oddychové zóny a na rôzne aktivity centra bude slúžiť aj čiastočne prekryté nádvorie. Ďalej sú navrhnuté kancelárie, ateliéry, obchodné priestory alebo prednášková sála.

„Príprava projektu pokračuje a v rámci nej budeme diskutovať s miestnou umeleckou komunitou. Považujeme to za mimoriadne dôležité, pretože ide o najvýznamnejší kultúrny projekt v Trnave za posledné desaťročia. Mesto však nebolo schopné korektne informovať svojich nájomcov o vypovedaní zmlúv. Až my sme im vyšli v ústrety a termín uvoľnenia priestorov posunuli z 1. januára na 28. februára tohto roka. Chceme zorganizovať stretnutie a ubezpečiť ich, že v podstate môže ísť len o prerušenie ich činnosti v týchto priestoroch po dobu rekonštrukcie. Budú mať možnosť zapojiť sa do obchodnej verejnej súťaže,“ doplnil J. Viskupič.

Nový typ inštitúcie, kreatívne centrum, ponúkne okrem umeleckých ateliérov, profesionálneho grafického štúdia, či dielne na prácu s drevom a kovom, aj hudobné skúšobne a koncertné priestory. Dôležitou súčasťou projektu je aj zabezpečenie rozvoja podnikateľských zručností v rôznych oblastiach kreatívneho priemyslu. V Trnave pôsobí silná komunita hudobníkov, grafikov, výtvarníkov a mladých talentov, ktorí v novom centre nájdu adekvátne podmienky na svoju činnosť.

Ministerstvo kultúry SR schválilo projektovú žiadosť župy 30. októbra 2020. Podpis zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku sa uskutočnil v decembri minulého roka. Finančné prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu by mali byť preinvestované do konca roka 2023.

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
20.09.2017
Nitra pripravuje kreatívne centrum za vyše 20 miliónov eur
Do konca tohto roka chce mať radnica vypracovaný projektový zámer výstavby nového kreatívneho centra, ktoré má vyrásť v bývalých kasárňach pod Zoborom a v niekdajšom kine Lipa. Celové náklady na zriadenie centra dosiahnu sumu viac ako 20 miliónov eur.
viac
23.12.2020
Kraj podpísal s MK zmluvu na 7,7 milióna eur na kreatívne centrum
V Trnave vznikne nové Kreatívne centrum, na ktorého vybudovanie podpísal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s Ministerstvom kultúry (MK) SR zmluvu. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
18.11.2021
Namiesto parkoviska pri obchodnom dome má vyrásť polyfunkčný dom
Mesto Trnava má zámer realizovať na jednom z najväčších parkovísk v centre mesta a priľahlom pozemku pri obchodnom dome polyfunkčný dom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %