Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.06.2021 09:00

Zachovalé veci do domácností bude ponúkať re-use centrum Back2Life


Budova skladu odložených vecí. Snímka zdroj: (Mesto Trnava).


Nové re-use centrum Back2Life (Späť do života) pre nepotrebné veci, ktoré sú však stále použiteľné, otvorili v Trnave na Bottovej ulici. V priestore bývalého zberného dvora vznikol objekt z piatich použitých lodných kontajnerov, špeciálne upravených na obchodné priestory.


Na projekte spolupracovala trnavská radnica so skupinou FCC na Slovensku, prevádzkovateľom bude tím sociálneho podniku a komunitného centra (SVDM) Baterkáreň. Informoval o tom prevádzkový riaditeľ skupiny FCC Tomáš Fajkus.

Podľa jeho vyjadrenia ide o jedinečný projekt, ktorý má na Slovensku momentálne malú konkurenciu, ale veľkú perspektívu. „S postupným prechodom z lineárnej na cirkulárnu ekonomiku a s nutnosťou ochrany životného prostredia hľadáme všetci alternatívy ku konzumnému životu – k nakupovaniu nových a vyhadzovaniu starých vecí. Práve re-use centrum je spoločná iniciatíva so samosprávou, zameraná na podporu cirkulárnej ekonomiky v praxi. Jej zmyslom je ukázať, ako možno jednoducho predĺžiť veciam život, predchádzať vzniku odpadu a šetriť životné prostredie,“ uviedol.

Trnava patrí podľa slov primátora Petra Bročku k regiónom s najvyššou životnou úrovňou na Slovensku, odvrátenou stranou tohto faktu je vysoká miera konzumu a s tým súvisiaci veľký objem odpadu. „Ak chceme žiť trvalo udržateľným spôsobom, namiesto kupovania nových vecí môže byť hľadanie vhodnej alternatívy v re-use centre súčasťou zodpovedného životného štýlu,“ konštatoval.

Klienti môžu do centra priniesť bezodplatne veci, ktoré už nepotrebujú. Ide o kuchynské potreby, zariadenie a vybavenie domácností, ručné náradie, športové potreby, hračky, knihy, CD, platne, umelecké predmety, hudobné nástroje, postieľky, ale aj kabelky, kufre a tašky. Naopak, pracovníci centra neprevezmú veľkoobjemový nábytok, elektrospotrebiče, žiadny textil, potraviny, chemické látky. „Tovar budeme predávať za minimálne ceny ďalším záujemcom,“ informoval Fajkus. Veci v ponuke na www.back2life.sk sú rozdelené podľa kategórií v závislosti od ceny, veľkosti, zachovalosti a funkčnosti, ale aj na základe účelu použitia. „Cieľom projektu nie je zisk. Výťažok bude využitý na realizáciu komunitných projektov a na projekty výsadby zelene v meste Trnava. Projekt prevádzkovaný Baterkárňou má zároveň sociálny rozmer - zamestnáva ľudí, ktorí si ťažšie hľadajú uplatnenie na trhu práce,“ doplnil Fajkus.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
08.02.2021
V Trnave začína vznikať kreatívne centrum
Trnavská župa vyhlásila verejné obstarávanie na stavebné práce s odhadovaným nákladom vyše 4,7 milióna eur bez DPH a trvaním 17 mesiacov.
viac
15.06.2021
Mladé Slovenky prinášajú unikátne riešenie na šetrenie odpadu v samosprávach
Zakladateľky trnavskej Baterkárne Simona Hlaváčová a Jana Reháková spustili ďalší unikátny ekologický projekt. Na Slovensko priniesli portál Nevyhadzujte.sk pre obce a mestá, ktorý v susednom Česku funguje úspešne už 10 rokov.
viac
27.07.2023
Za dva roky našlo v Back2Life nové využitie vyše 26 100 použitých vecí
Za prvé dva roky fungovania našlo nové využitie v re-use centre Back2Life v Trnave už viac ako 26 100 použitých vecí a na svojom webe centrum zaznamenalo viac ako 53 000 rezervácií tovaru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %