Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.06.2021 04:00

Mladé Slovenky prinášajú unikátne riešenie na šetrenie odpadu v samosprávach


Nevyhadzujte.sk


Zakladateľky trnavskej Baterkárne Simona Hlaváčová a Jana Reháková spustili ďalší unikátny ekologický projekt. Na Slovensko priniesli portál Nevyhadzujte.sk pre obce a mestá, ktorý v susednom Česku funguje úspešne už 10 rokov.


Ich cieľom je znižovanie množstva odpadu, šetrenie nákladov za odvoz a spracovanie odpadu a v neposlednom rade podpora cirkulárnej ekonomiky. Vytvorením zberného miesta môžu občania zadarmo odovzdať veci, ktoré už nepotrebujú, ale môžu ešte poslúžiť iným. Dajú takto novú šancu oblečeniu, hračkám, knihám, rastlinám, nábytku či elektronike. Tie vďaka nevyhadzujte.sk nájdu svoj druhý domov.

Ako hovorí Simona Hlaváčová, u každého sa časom nahromadí veľa vecí. „Mnoho z nich však skončí po čase na smetisku, skládke alebo v spaľovni. Často vyhadzujeme veci, ktoré sú funkčné a použiteľné, len preto, že ich nepoužívame, nenosíme alebo sa nám nepáčia,“ vysvetľuje. Súčasťou projektu je vytváranie reuse centier – zberných miest, do ktorých môžu ľudia nosiť nepotrebné veci. „Musíme si uvedomiť, že nenosené či nepoužívané veci, ktoré vyhodíme, sa stávajú odpadom, a ten musí riešiť mesto alebo obec,“ dodáva.

 

7dba11c930901cd9f0c1c56cbad92377.jpg

 

Nevyhadzujte.sk ponúka mestám a obciam kompletné riešenie. Je ním vytvorenie mestského alebo obecného reuse centra, ktoré spočíva v  prevádzkovaní kontajnera tzv. ReUse pointu spolu so spustením online portálu pre konkrétne mesto – mesto.nevyhadzujte.sk. Do ReUse pointu môžu občania priniesť veci, ktoré nepotrebujú. Obsluha ReUse pointu veci prijme, nafotí a umiestni na portál mesto.nevyhadzujte.sk. Tieto predmety sú najprv ponúknuté sociálnym odborom mesta či ďalším vybraným neziskovým subjektom. Pokiaľ o ne neprejaví nikto záujem, sú ďalej ponúkané na portáli nevyhadzujte.sk. 

Investícia do spolupráce s nevyhadzujte.sk poskytuje samosprávam nový spôsob, ako dlhodobo znižovať objem odpadu a výrazne šetriť náklady. Zároveň umožňuje získať použitý, ale funkčný nábytok, elektroniku, oblečenie, obuv, knihy, školské potreby alebo vybavenie do domácnosti pre sociálne znevýhodnených jednotlivcov alebo rodiny.

Podľa slov Simony Hlaváčovej sú reuse centrá skvelým nástrojom na predchádzanie vzniku odpadu, vzdelávanie a spájanie obyvateľov. „Patria do každej obce a mesta, ktoré majú svoje zberné dvory, lebo sa môžu stať ich prirodzenou súčasťou,“ dopĺňa.

Inšpiráciou pre slovenskú samosprávu sú české mestá. Ostrava, Beroun, Liberec, Chrudim a Praha už niekoľko rokov poskytujú svojim obyvateľom možnosť priniesť nepoužívané veci do ReUse pointov a dať im tak šancu na ďalšie použitie. Napríklad v hlavnom meste Českej republiky funguje portál praha.nevyhazujto.cz ako virtuálne trhovisko. Pražania môžu priniesť obnosené odevy, ale aj nepotrebný nábytok alebo nevyužitú drogériu. Sami si v ReUse pointe vyberú, čo by mohli potrebovať. Od spustenia nevyhazujto.cz v Českej republike si našlo nových majiteľov až 70-tisíc vecí, čo predstavuje 130 ton materiálu zachráneného pred vyhodením.

 

Prečo je vytvorenie reuse centier výhodné pre slovenské mestá a obce:

- Vďaka reuse centrám sa obyvatelia naučia vymieňať si nepotrebné veci namiesto ich vyhadzovania do kontajnerov. Vytvorí sa menej odpadu a znížia sa náklady na jeho odvoz a spracovanie. 

- Na založenie reuse centier môžu využívať prostriedky z grantových výziev Európskej únie.

- Reuse centrum môže založiť a prevádzkovať napríklad aj občianske združenie alebo sociálny podnik.

- Obehová ekonomika je na prvom mieste v rámci základných stratégií európskej Zelenej dohody. Je to ekonomika budúcnosti,  ktorá bude postupne implementovaná do každodenných činností a občania budú od miest očakávať nové typy udržateľných služieb.  

- Jednoducho a rýchlo dostupné IT riešenie.  Vďaka spolupráci s Nevyhadzujte.sk si mestá nemusia vytvárať vlastný internetový portál, hľadať softvérové riešenie a  vyhlasovať verejné obstarávanie, ktoré väčšinou trvá niekoľko mesiacov.

Kde nájdem viac informácií

Všetky potrebné informácie nájdete na portáli NEVYHADZUJTE.SK,  na facebookovom profile nevyhadzujte.sk a instagramovom účte nevyhadzujte

 

 

Autor: (Nevyhadzujte.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
15.12.2020
Vo štvrtok bude rokovať Predsedníctvo ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na štvrtok 17. decembra rokovanie Predsedníctva ZMOS. V súvislosti s epidemiologickou situáciou sa uskutoční formou on-line, avšak k mimoriadne aktuálnym témam. Napríklad k ekonomike, financiám, aj aktuálnej legislatíve.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
04.11.2021
ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %