Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.11.2021 10:40

ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.


Cieľom pripravovanej analýzy je preukázanie nevyhnutnej potreby ponechania mestám a obciam možnosť stanovovať a vyberať dane a poplatky, ako jedného zo základných nástrojov skvalitnenia života obyvateľov, nakoľko práve tento príjem samospráv sa premieta do konkrétnych verejných služieb, ktoré samosprávy zabezpečujú pre svojich obyvateľov. V analýze nebude chýbať ani spracovanie problematiky zdieľanej ekonomiky, ktorá nemá žiadne parametre a regulácie, čo sa negatívne premieta do príjmov samospráv, ale aj neférovosti podnikania vo vzťahu k privátnemu sektoru pôsobiacemu na území komunálu. V dokumente nebude chýbať ani porovnanie konkrétnych miestnych daní a poplatkov na úrovni našich samospráv a komunálu vo vybraných európskych štátoch.

Takto spracovaná analýza ponúkne vysokú výpovednú hodnotu pre ďalšie posilnenie postavenia miestnych daní v systéme originálnych kompetencií miest a obcí v nadväznosti na všestranný rozvoj miest a obcí. Dokument môže slúžiť pre prácu na úrovni sociálneho dialógu, ako podklad pre účely predkladania legislatívnych zmien v oblasti miestnych daní a poplatkov. Súčasťou analytickej štúdie budú tiež závery a odporúčania, nakoľko ZMOS chce tento dokument využiť pre sociálny dialóg s cieľom návrhu a presadzovania opatrení a zmien v pôsobností samospráv v tejto agende.

Spracovávaná analytická štúdia je realizovaná v rámci projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, ktorý ZMOS realizuje vďaka finančnej podpore z Európskeho sociálneho fondu. Bude verejne prístupná na web stránke ZMOS, a to v podstránke s názvom „Knižnica“, kde už teraz nechýbajú mnohé, doposiaľ spracované publikácie. Jej spracovanie potrvá šesť mesiacov, tak, aby verejnosti mohla byť predstavená na jar budúceho roka.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Informácia k tvorbe rozpočtov
Mestá a obce vstupujú do obdobia tvorby rozpočtov na rok 2021 s výhľadom na roky 2022 a 2023, ako základného nástroja finančného riadenia miest a obcí.
viac
26.07.2021
Investície v civilnej ochrane sú pre samosprávy nevyhnutné
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska medzi primátormi a starostami vyplýva, že viac ako 75 % samospráv nedisponuje dostatočnými finančnými zdrojmi na to, aby napĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona v oblasti civilnej ochrany.
viac
15.11.2021
Avizovaná daňová revolúcia menej pomôže a viac ublíži
Združenie miest a obcí Slovenska principiálne odmieta koncept daňovej revolúcie predstavený ministrom financií Igorom Matovičom.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %