Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.09.2022 01:30

V Starom Meste pribudnú špeciálne klietky na odchyt diviakov


Snímka zdroj: (bratislavskenoviny.sk).


Na niektorých miestach v bratislavskom Starom Meste pribudnú špeciálne klietky určené na odchyt diviakov.


Inštalované budú na najviac "postihnutých" miestach, prvá z nich pribudla tento týždeň v lokalite Slávičie údolie – Bartókova - Tichá. Na sociálnej sieti o tom informuje mestská časť, ktorá o pomoc požiadala Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR.

"Výskyt diviačej zveri v meste už presiahol únosnú a najmä bezpečnú mieru. K odchytu sme pristúpili preto, lebo situácia je naozaj kritická," konštatuje miestna samospráva.

Čriedy diviakov totiž v uliciach devastujú podľa mestskej časti verejný priestor, pri stretnutí s človekom sa môžu zároveň správať nevyspytateľne. Samospráva obyvateľom taktiež pripomína, aby sa nepribližovali ku klientkam, ak v nich zaregistrujú diviaka. "Odchytené zviera je hlučné a agresívne," upozorňuje mestská časť.

Mestské lesy v Bratislave v auguste uviedli, že napríklad aj na hranici mesta a lesa na Kramároch v Novom Meste zvýšia za prísnych bezpečnostných podmienok odlov diviakov. Práve tam by mohli byť odlovené problémové jedince, ktoré si už zvykli žiť v zarastených záhradách a prenikajú na sídlisko. Zvýšiť majú tiež počet klietok na odchyt diviakov.

Mestská časť Nové Mesto zároveň viackrát apelovala na miestnych obyvateľov, aby nevyhadzovali z balkónov potraviny a nenechávali zvyšky potravy v okolí odpadkových košov. Majiteľov pozemkov na hranici lesoparku a zastavaného územia vyzvala na zabezpečenie údržby zelene a orezov, kde sa diviaky najviac zdržiavajú.

Aj Karlova Ves vyzvala majiteľov najväčších neudržiavaných pozemkov, aby ich upratali, zbavili po lete spadnutého ovocia a prípadné poškodené dreviny ošetrili. Práve zanedbané pozemky v lokalite Krčace, na Starých gruntoch a pozemkoch nad Devínskou cestou sú úkrytom desiatok kusov divej zveri a stávajú sa útočiskom aj pre diviaky, ktoré sa následne pohybujú v obytných častiach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
04.12.2018
Do kresla starostu Starého Mesta oficiálne zasadla Z. Aufrichtová
Kreslo starostu bratislavského Starého Mesta patrí od utorka oficiálne Zuzane Aufrichtovej (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola, demokratická únia Slovenska). Miesto jej uvoľnil doterajší starosta Radoslav Števčík.
viac
04.03.2021
Staré Mesto chce zistiť, aký vplyv má prezenčná výučba na pandémiu
Bratislavské Staré Mesto chce zistiť, či a do akej miery spôsobila obnova prezenčného vyučovania na základných škôl zvýšený výskyt ochorenia COVID-19 v týchto školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %