Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.06.2021 08:20

V Prietržke zrekultivujú 7,6 hektára starých vinohradov


Ilustračná snímka: (tasr).


V obci Prietržka v okrese Skalica zrekultivujú 7,6 hektára starých vinohradov. Obec ich poskytla do dlhodobého prenájmu Vinárstvu Habsburg, ktoré je členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie. Informoval o tom výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.


Vinárstvo vzniklo ako vôbec prvé na Slovensku formou verejného úpisu akcií. Napriek tomu, že vinohrady má v okolí Skalice, svoje sídlo umiestnilo do neďalekého Holíča. „Víno tak odkazuje na zlatý vek tejto dynastie, tradíciu i kvalitu. Snahou je produkcia vysoko kvalitného hrozna ako vstupnej suroviny na výrobu vína,” uviedol jeden z jeho zakladateľov Juraj Smaženka.

Spoločnosť začala hospodáriť na 7,2 hektára vinohradov v Skalici, ktorých obnovu realizovala v minulom roku. Tento rok sa stala víťazom verejnej obchodnej súťaže vyhlásenej obcou Prietržka na reštrukturalizáciu vinohradov a zrealizuje výsadbu nových vinohradov na rozlohe 76 643 štvorcových metrov v obci Prietržka - lokalita Háje. „Sme radi, že sa našim členom darí aj v tejto neľahkej dobe, a navyše dokážu zveľaďovať región. Dôkazom toho je práve obnova starého vinohradu na nový,” uviedol Lidaj.

Rekultivácia by sa mala začať najneskôr začiatkom budúceho roka. „V období koronavírusovej krízy môžeme vidieť, že voľba rozvíjať vinárstvo bola správna. Nielenže sa nám darí plniť nastavené ciele, ale záujem o vinárstvo rastie, a to nielen na Slovensku, ale i v zahraničí,” priblížil Smaženka.

Ponuku vinárstva tvoria biele a ružové odrody, na ktoré sa špecializuje. Základom sú predovšetkým štyri profilové odrody Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Sauvignon a Tramín červený. „Aktuálne dodávame vína do mnohých krajín, či už ide o Česko alebo krajiny západnej Európy ako Dánsko, Belgicko či Holandsko. Najbližšou ambíciou je rozšíriť odbyt na desať exportných destinácií,” informoval spoluzakladateľ vinárstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2021
Na projekt záchrany hradov s podporou nezamestnaných pôjde 1 milión eur
Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných.
viac
30.04.2021
OOCR Záhorie spustilo fotografickú súťaž Záhorie - rozmanitá zem
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie vyhlásila štvrtý ročník fotografickej súťaže Záhorie - rozmanitá zem. Informoval o tom výkonný riaditeľ organizácie Martin Lidaj.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
16.07.2021
Fiľakovo plánuje komplexne obnoviť vnútroblok v centre mesta
Obnova okolia mestských sídlisk, ktoré boli vybudované za bývalého režimu a už nespĺňajú požiadavky dnešného života, je aktuálnou témou v mnohých samosprávach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %