Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.04.2022 04:15

V múzeu vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov


Na archívnej snímke Perényiho bašta Fiľakovského hradu v okrese Lučenec. Snímka zdroj: (tasr).


V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).


Výskumy na Fiľakovskom hrade boli v uplynulých rokoch podľa HMF mimoriadne úspešné, pracovníci múzea sa preto rozhodli nálezy prezentovať nie len odbornej, ale aj širokej verejnosti. Dočasnú výstavu z výberu najvzácnejších nálezov pripravila archeologička múzea Bianka Vozárová.

"Záujemcom bude v rámci nej prezentovaná ukážka najpozoruhodnejších exemplárov posledných výskumných činností, akými sú strieborné a bronzové mince, olovené plomby, rôzne šperky, fajky, súčasti odevu, kovania, a iné kovové či kostené ozdoby," priblížilo múzeum.

Cieľom výstavy je tiež priblížiť verejnosti archeológiu ako vedecký odbor. Jej súčasťou tak bude i prezentovanie práce archeológa a činností, ktoré vykonáva v teréne. Prostredníctvom autentických fotografií či modelových rekonštrukcií budú môcť návštevníci spoznať aj nálezové situácie a formy, ktorými ich archeológ dokumentuje.

Vernisáž s názvom Najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakova sa uskutoční vo štvrtok (28. 4.) o 16.30 h, výstava bude pre verejnosť prístupná do 31. júla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
14.05.2019
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát
Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %