Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.05.2023 04:15

V mestskom ovocnom sade vysadia vyše 250 netradičných krov


Ilustračná snímka: (tasr).


V mestskom ovocnom sade v Parku Š. Moyzesa v Žiari nad Hronom vysadia vyše 250 málo známych ovocných krov. Samospráva na projekt, ktorý je zameraný na adaptáciu na zmenu klímy a podporu opeľovačov, získala z grantovej výzvy takmer 11 500 eur.


Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.

Samospráva v mestskom ovocnom sade vysadí netradičné druhy drevín, a to napríklad driene, bazu, muchovníky, arónie, mišpule, hlošiny či liesky. Výsadbu chce mesto realizovať na jeseň a ovocné kry majú lemovať mlatový chodník, ktorý sa v sade nachádza.

"Budú tak sprievodnou zeleňou, ktorá bude prinášať nielen množstvo peľu a nektáru pre včelstvo a iných opeľovačov, ale bude aj chodníkom poznania rôznych netradičných a málo známych ovocných druhov, ktoré dobre odolávajú suchu, zmenám počasia, nepoznajú choroby a škodcov a zároveň prinášajú chutné a zdravé ovocie," doplnila projektová manažérka mesta Michaela Mikulová.

Mestský ovocný sad v Žiari nad Hronom vznikol na jeseň v roku 2017, na začiatku ho tvorilo 91 ovocných stromov na ploche veľkej približne jeden hektár. K mladým stromom postupne pribudli aj záhony s kvetmi a bylinkami, jablone, hrušky, čerešne, slivky, moruše či liesky. Ovocné stromy, ktoré sú v sade aktuálne vysadené, podľa mesta rodia až vo vyššom veku, plánovaná výsadba ovocných krov má však priniesť plody už v druhom roku po výsadbe.

Jesennú výsadbu ovocných krov chce samospráva spojiť i s dobrovoľníckou činnosťou, a to kurzom pre verejnosť. Organizovať ho bude spoluautor mestského sadu Ľudovít Vašš. "Na ovocinárskom kurze, ktorý bude zadarmo pre všetkých, ukáže štepenie, samotnú výsadbu, povie o rôznych odrodách či poskytne informácie, kedy môžeme očakávať rodivosť rastliny," priblížila Mikulová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
22.11.2017
V Žiari nad Hronom vybudujú 3,7 km dlhý cyklochodník
V Žiari nad Hronom vybudujú takmer 3,7 kilometra dlhý cyklochodník, ktorý prepojí mesto s priemyselným parkom. Centrálna diagonála, ako sa cyklochodník nazýva, má zvýšiť atraktivitu cyklodopravy v meste a podporiť zdravé dochádzanie miestnych ľudí do práce.
viac
15.01.2018
Do centra mesta chcú dostať viac zelene a kvetov
Žiarska samospráva chce v tomto roku dostať do centra mesta viac zelene. Primátor Peter Antal avizuje, že na Námestie Matice slovenskej by mali pribudnúť stromy aj kvety.
viac
04.09.2020
Mestský ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou
Žiarsky ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou. Žiaci základných a materských škôl sú tak o krok bližšie k tomu, aby mohli v školských jedálňach dostávať jeho ovocie. Informovala o tom referentka odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom Marcela Gendiarová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %