Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.07.2016 07:55

Na hrade Šášov objavili unikátne nálezy


Šášovský hrad sú rozľahlé zrúcaniny hradu na strmom ľavobrežnom brale priamo nad tokom rieky Hron v nadmorskej výške 340 m n. m., nad dedinou Šášovské Podhradie (dnes mestská časť Žiaru nad Hronom).


Dobrovoľníkom, ktorí pracujú na záchrane hradnej zrúcaniny Šášov, sa pred pár dňami podarili unikátne objavy.


Jedným z objavov sú schody do pivnice delovej veže. Tie síce boli v 70. rokoch 20. storočia s najväčšou pravdepodobnosťou odkryté, no nezanechal sa o tom žiadny záznam.      

"Podarilo sa nám objaviť schody do delovej veže, ktoré boli zasypané možno už dávnejšie, minimálne zosunom východnej steny delovej veže niekedy koncom 90. rokov," priblížil predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič. Odkrytie schodov bolo podľa jeho slov aj pre nich zaujímavým nálezom, keďže ich presné miesto doteraz nepoznali.       

Za poklad však členovia združenia označili aj posledné torzo dreveného trámu z delovej veže, ktoré našli v týchto dňoch. "Vybraté bolo z trámovej kapsy na úrovni prestropenia tretieho nadzemného podlažia. V reze sa zdá, že sú veľmi dobre čitateľné letokruhy a malo by ich byť aj dostatočné množstvo na dosť presné datovanie výrubu stromu," uvádzajú v tejto súvislosti.       

Práve práce na delovej veži a východnom paláci tento rok na hrade zamestnávajú okrem dobrovoľníkov aj ďalších 12 ľudí. Tak ako po minulé roky na hrade pracujú vďaka projektu ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Vežu sa už podľa Uhroviča podarilo do veľkej miery zastabilizovať a v súčasnosti sa chystajú na dopĺňanie muriva tohto objektu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2016
V lese nad Šášovským Podhradím našli muníciu z II. svetovej vojny
V lesnom poraste nad Šášovským Podhradím pri Žiari nad Hronom našli v piatok (23. 9.) viac kusov munície pravdepodobne z obdobia II. svetovej vojny.
viac
31.10.2016
Poplatok za rozvoj sa v Žiari nad Hronom platiť nebude
Poplatok za rozvoj, ktorým môžu slovenské mestá a obce od budúceho roka spoplatniť výstavbu na svojom území, mesto Žiar nad Hronom nezavedie. "Žiarski poslanci schválili uznesenie, že sa v meste nebude vyberať poplatok za rozvoj," priblížil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.
viac
28.12.2019
Predsilvestrovský večerný výstup na hrad Šášov bude o želaniach
Združenie na záchranu hradu Šášov si pripravilo pre všetkých milovníkov histórie a turistiky netradičný večerný výstup na hrad Šášov. V pondelok 30. decembra čaká záujemcov podujatie s názvom Večer želaní.
viac
11.05.2022
Ekokemp pod hradom Šášov budú tvoriť recyklované lodné kontajnery
Vodácky ekokemp s lodenicou, ktorý má vzniknúť v Žiari nad Hronom priamo pri rieke Hron pod zrúcaninou hradu Šášov, budú tvoriť recyklované lodné kontajnery.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %