Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
31.08.2022 02:25

V meste začali zbierať a triediť jedlé oleje, pribudli zberné nádoby


Ilustračná snímka.


V meste Myjava začali zbierať a triediť jedlé oleje, keď na niektorých kontajnerových stojiskách pribudli nové zberné nádoby s oranžovým krytom, ktoré slúžia práve na zber použitých olejov. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.


Tie majú začať mestá a obce na Slovensku zbierať a triediť na základe legislatívnej povinnosti. "Ale aj pre lepšiu ochranu životného prostredia, ktorého sme súčasťou. Myjava nebude v tomto smere výnimkou a zber potravinárskych použitých olejov a tukov z domácností zavádza oficiálne od 1. septembra," uviedol Hrin.

Ako doplnil, v súčasnosti jedlý olej po využití v domácnostiach vo väčšine prípadov končí vo výlevkách či odpadových systémoch, čo so sebou prináša negatíva nielen pre ekológiu. "Do tohto typu odpadu bude možné odovzdávať všetky jedlé oleje a tuky, ktoré sa používajú pri príprave jedla. Po tom, ako splnia svoj účel, ich stačí zliať do akejkoľvek PET fľaše, ktorú sme doma zvyknutí triediť. Fľašu po naplnení dobre uzavrieme a odnesieme do najbližšej označenej zbernej nádoby na triedenie oleja," informoval Hrin.

V súčasnosti je v meste umiestnených 22 kusov zberných nádob na triedenie oleja. "Miesta, kde stoja, je možné si pozrieť napríklad na mapke na webe triedimolej.sk. Čím viac obyvateľov bude použitý kuchynský olej triediť, tým viac zberných nádob bude rozmiestnených v uliciach," doplnil hovorca mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2017
Školské nádoby na triedený zber si žiaci môžu zhotoviť aj sami
„Ak si deti vlastnými rukami vyrobia a pomaľujú nádoby na triedený zber, obyčajne k nim majú lepší vzťah ako k štandardným plastovým košom,“ hovorí o svojich skúsenostiach so školákmi známy environmentalista Ing. Miloš Veverka. „Okrem iného ich napríklad nepoškodzujú.“
viac
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
22.06.2021
Triedenie odpadu sprevádzajú aj mýty, obaly netreba umývať
Ľudia triedia odpad oveľa poctivejšie, ako to bolo napríklad pred desiatimi rokmi. Aj napriek tomu sa ešte aj dnes stretávame s viacerými mýtmi, ktoré sú spojené s vyhadzovaním a triedením odpadu. Skonštatovala to Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.
viac
03.05.2022
Mesto rozmiestni v 30 lokalitách nádoby na jedlé oleje
Obyvatelia Bánoviec nad Bebravou budú môcť po novom odovzdať zvyšky jedlých olejov a tukov do špeciálnych nádob. S ich rozmiestňovaním začala samospráva v pondelok (2. 5.), postupne pribudnú v 30 vybraných lokalitách mesta. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %