Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.06.2021 08:30

Triedenie odpadu sprevádzajú aj mýty, obaly netreba umývať


Ilustračná snímka.


Ľudia triedia odpad oveľa poctivejšie, ako to bolo napríklad pred desiatimi rokmi. Aj napriek tomu sa ešte aj dnes stretávame s viacerými mýtmi, ktoré sú spojené s vyhadzovaním a triedením odpadu. Skonštatovala to Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.


Jedným z nich je podľa jej slov potreba umývania obalov pred vyhodením. „Ak sú obaly len jemne znečistené a ak neobsahujú hrubé zvyšky obsahu (potravín či kozmetiky), umývať ich nemusíte. V procese recyklácie dochádza k odstráneniu nečistôt. Ak sa chcú ľudia vyhnúť zápachu, na vypláchnutie sa dá použiť úžitková voda,” vysvetlila Kretter. Pripomenula, že je dôležité obaly pred vyhodením stlačiť, aby nezaberali zbytočne veľa miesta a do kontajnera či vreca sa zmestilo viac odpadu.

Odborníci sa stretávajú aj s mýtom, že sa platí iba za odvoz odpadu a triediť sa preto neoplatí. „Platíme iba za odvoz zmesového komunálneho odpadu - teda takého odpadu, ktorý sa vyhodí do čiernych kontajnerov alebo vriec, tiež za bioodpad, prípadne použité jedlé oleje, ak sa aktívne neodovzdajú na zberné miesto - buď na vyznačené miesto v supermarkete, na benzínovej pumpe alebo na zberný dvor. Za odvoz triedeného odpadu obyvatelia neplatia,” ozrejmila Kretter.

Triedený zber odpadu platia výrobcovia prostredníctvom organizácií zodpovednosti výrobcov. Tie v spolupráci s obcami a zberovými spoločnosťami zabezpečujú zber odpadu, jeho dotriedenie a odvoz k recyklátorom. „Preto čím viac a dôkladnejšie triedime, tým ušetríme viac peňazí, pretože sa vytvorí menej zmesového komunálneho odpadu, ktorý stačí odvážať v dlhších intervaloch,” doplnila Kretter.

Vyvrátila aj argument, že triedenie odpadu je zbytočné, keď všetko skončí zmiešané v jednom zbernom aute. „Niekedy sa môže stať, že sa do jedného auta spoločne zbiera viac druhov odpadu. Neznamená to však, že skončí nevytriedený v spaľovni alebo na skládke,” upozornila Kretter. Ozrejmila, že niektoré autá na zber odpadu sú viaczložkové a majú niekoľko oddelených zásobníkov, do ktorých sa sypú jednotlivé druhy vytriedených smetí.

Rovnako to je v prípade odpadu zbieraného do vriec. „Vtedy sa na korbu auta nakladajú spoločne napríklad vrecia s plastmi aj vrecia s papierom. Odpad sa zváža spoločne z dôvodu úspory počtu zvozov a pohonných látok. Alebo sa používa jedno auto dopoludnia na zber papiera a to isté auto príde prázdne popoludní po plasty,” zhrnula Kretter.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Vyznáte sa v symboloch na obaloch? Pomôžu vám v správnom triedení odpadu
Na kontajneroch na triedený zber býva označené, čo máte do nich vhadzovať. Napriek tomu ľuďom nie je vždy jasné, čo do nich patrí. Nápomocné môžu byť práve symboly označené na produktoch. Na to, ako správne triediť podľa značiek na produktoch sme sa spýtali odborníkov z OZV ENVI - PAK.
viac
26.01.2017
Prečo niekde vhadzujú viac zložiek triedeného odpadu do žltého kontajnera?
V niektorých slovenských mestách slúži žltá zberná nádoba s názvom Plasty výlučne na zber plastov. V niektorých mestách však možno do nej vhadzovať aj kovy či nápojové kartóny. Prečo je tomu tak?
viac
01.10.2017
Školské nádoby na triedený zber si žiaci môžu zhotoviť aj sami
„Ak si deti vlastnými rukami vyrobia a pomaľujú nádoby na triedený zber, obyčajne k nim majú lepší vzťah ako k štandardným plastovým košom,“ hovorí o svojich skúsenostiach so školákmi známy environmentalista Ing. Miloš Veverka. „Okrem iného ich napríklad nepoškodzujú.“
viac
04.08.2021
Seriál: Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) papier?
Odborníci tvrdia, že podľa súčasných možností dokážeme väčšinu správne vytriedeného papiera recyklovať minimálne 4-5 krát, maximálne 7-8 krát. Z recyklátu sa opätovne vyrábajú napríklad noviny, kuchynský, toaletný papier, škatuľové kartóny, kartóny na vajcia, papierové tašky, kancelársky papier atď.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %