Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.02.2021 10:25

V Starej Ľubovni pribudli zberné nádoby na jedlé tuky a oleje


Snímka zdroj: (msú).


V meste Stará Ľubovňa pribudli nové špeciálne nádoby na zber použitých jedlých tukov a olejov. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke.


Samospráva vo februári zabezpečila na verejných priestranstvách v meste osadenie dvoch nových špeciálnych nádob s objemom 240 litrov. Jedna sa nachádza na sídlisku Západ na ulici Mierovej a druhá na sídlisku Východ na ulici Za vodou. V blízkosti nákupného centra na ulici Letnej bola takáto nádoba na jedlé tuky a oleje osadená už v minulosti.

Mesto vyzýva obyvateľov, aby do kontajnerov, ktoré sú určené na zber použitých jedlých tukov a olejov, vkladali iba použitý kuchynský jedlý olej. Ten je potrebné vliať do PET fľaše, dobre utesniť uzáver a následne vložiť do kontajnera. Radnica upozornila, že do kontajnerov nemajú ľudia vkladať iný odpad. Rovnako je nežiaduce vlievať olej priamo do kontajnera. Kuchynský olej sa bude recyklovať a bude mať ďalšie využitie.

„Použitý kuchynský olej je vysoko znečisťujúcim odpadom predovšetkým pre kvalitu povrchových a podzemných vôd. Olej, ktorý spotrebiteľ vyleje do kanalizácie, spôsobuje usadeniny, upchávanie a je zdrojom potravy pre hlodavce. Z dlhodobého hľadiska spôsobuje zhoršenie akosti vôd. Jeden liter oleja môže znečistiť až jeden milión litrov vody,“ ozrejmila samospráva s tým, že v pôde zase znižuje schopnosť rastlín prijímať živiny. Recykláciou rastlinných olejov občania prispejú k lepšiemu životnému prostrediu v Starej Ľubovni a ochrane majetku kanalizačnej sústavy mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností
Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.
viac
29.04.2021
Šaľa chce motivovať ľudí pri zbere oleja, pošle za nimi zbernú dodávku
Šalianska radnica chce motivovať obyvateľov mesta, aby sa viac zapojili do zberu použitého kuchynského oleja. Bude preto za nimi posielať zberné dodávky a bude ich aj odmeňovať.
viac
22.01.2022
V uliciach Nitry pribudli nové zberné nádoby na použitý kuchynský olej
Na nitrianskych sídliskách začalo mesto postupne rozmiestňovať sivé odpadové nádoby. Sú určené na zber použitého kuchynského oleja.
viac
31.08.2022
V meste začali zbierať a triediť jedlé oleje, pribudli zberné nádoby
V meste Myjava začali zbierať a triediť jedlé oleje, keď na niektorých kontajnerových stojiskách pribudli nové zberné nádoby s oranžovým krytom, ktoré slúžia práve na zber použitých olejov. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %