Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.03.2023 03:20

V meste rozmiestnili prvých 100 verejných elektrických kolobežiek


Ilustračná snímka: (tasr).


V Žiari nad Hronom rozmiestnili prvých 100 verejných elektrických kolobežiek. Súkromná spoločnosť do pilotného projektu v meste investovala približne 80 000 eur, prevádzku kolobežiek budú zabezpečovať Technické služby Žiar nad Hronom.


V niektorých lokalitách mesta bude jazda na kolobežke obmedzená. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.

Elektrické kolobežky v Žiari nad Hronom sú pre verejnosť dostupné od štvrtka (30. 3.), rozmiestnené boli na viacerých miestach. Nachádzajú sa napríklad na námestí, na sídlisku Etapa, pri mestskom kultúrnom stredisku, na Hviezdoslavovej ulici, pri nemocnici, na autobusovej stanici, pri športovej hale či na sídlisku Pod vršky. Elektrické kolobežky sú nastavené na štandardnú rýchlosť 25 kilometrov za hodinu, v niektorých lokalitách, ako je napríklad Námestie Matice slovenskej, však bude ich rýchlosť obmedzená.

"Systém máme nastavený tak, že sa bude dohliadať na to, kde sa kolobežky nachádzajú a akým spôsobom sa pohybujú. Ohraničili sme mesto a je určená presná trasa, kadiaľ sa na nich môžu ľudia pohybovať. Nejaké zóny sme aj vyčlenili, napríklad mestský park, kde sa zatiaľ nebude dať kolobežkou ísť a automaticky ju vypne," priblížil riaditeľ mestských technických služieb Igor Rozenberg. Výdrž batérie kolobežiek je približne 30 až 35 kilometrov.

Princíp využívania verejných elektrických kolobežiek v Žiari nad Hronom bude fungovať prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne. Prenájom kolobežky bude stáť jedno euro, ktoré sa po bezpečnom umiestnení kolobežky zákazníkovi vráti späť. Poplatok za jazdu je 0,2 eura za minútu. Samospráva pripomína, že elektrické kolobežky sú určené pre osoby staršie ako 15 rokov a pre jazdu na kolobežke platia vo všeobecnosti rovnaké pravidlá ako pre bicykle.

Projekt umiestnenia e-kolobežiek v Žiari nad Hronom je výsledkom spolupráce mestských technických služieb a spoločnosti TIER Mobility Slovakia. Jej materská spoločnosť prevádzkuje elektrické kolobežky, bicykle a skútre vo viac ako 560 mestách v 30 krajinách sveta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2016
V Žiari nad Hronom bude opäť obľúbená Zóna bez peňazí
Jarný kolobeh vecí, aj tak nazvali dobrovoľníci zo Žiaru nad Hronom podujatie, ktoré chystajú na 9. apríla v Dome kultúry na Námestí Matice Slovenskej. Na dobre známu Zónu bez peňazí pozývajú Žiarčanov už po druhý raz.
viac
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
25.02.2019
Na opatrovateľskú službu získalo mesto viac ako 270-tis. eur
Mesto Žiar nad Hronom získalo 270 180 eur na projekt podpory opatrovateľskej služby. Ide o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Ľudské zdroje. Projekt bude trvať 26 mesiacov, od februára 2019 do marca 2021.
viac
10.03.2023
V meste pribudne stovka verejných elektrických kolobežiek
V Žiari nad Hronom v najbližšom období pribudne stovka verejných elektrických kolobežiek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %