Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.03.2023 09:30

V meste pribudne stovka verejných elektrických kolobežiek


Ilustračná snímka: (tasr).


V Žiari nad Hronom v najbližšom období pribudne stovka verejných elektrických kolobežiek.


E-kolobežky v meste umiestni súkromná spoločnosť, pri ich prevádzke budú asistovať Technické služby Žiar nad Hronom. Samospráva o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke.

"Našou úlohou bude prevádzkovať službu, ktorá bude prospešná obyvateľom a bude mať pozitívny dopad na životné prostredie. Veríme, že i napriek nejednotným názorom na takýto druh služby nakoniec nájdeme zhodu a podporíme alternatívnu prepravu postavenú na uhlíkovej neutralite," skonštatoval riaditeľ technických služieb Igor Rozenberg.

V pilotnej fáze projektu bude v meste umiestnených 100 e-kolobežiek za viac ako 80 000 eur, investíciu hradí súkromná spoločnosť. Kolobežky budú vybavené dvoma brzdami, indikátormi smeru jazdy a vzájomne prepojenou sieťou snímačov a batérií s riadiacim systémom. Prevádzkové vlastnosti e-kolobežiek budú riadené na diaľku s lokálnym zásahom pracovníkov technických služieb.

"Tam, kde je to potrebné, bude obmedzená rýchlosť a niektoré miesta budú z jazdy na e-kolobežke úplne vylúčené. Systém bude zbierať potrebné informácie. Budeme ho ladiť počas celej prevádzky tak, aby bol čo najakceptovanejší a najdostupnejší," dodal Rozenberg.

Projekt umiestnenia e-kolobežiek v Žiari nad Hronom je výsledkom spolupráce mestských technických služieb a spoločnosti TIER Mobility Slovakia. Jej materská spoločnosť prevádzkuje elektrické kolobežky, bicykle a skútre vo viac ako 560 mestách v 30 krajinách sveta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Na hrade Šášov objavili unikátne nálezy
Dobrovoľníkom, ktorí pracujú na záchrane hradnej zrúcaniny Šášov, sa pred pár dňami podarili unikátne objavy.
viac
27.04.2020
Žiar nad Hronom hľadá nového poskytovateľa právnych služieb
Mesto Žiar nad Hronom hľadá nového poskytovateľa právnych služieb. Keďže mu skončila zmluva s aktuálnym, prostredníctvom verejnej súťaže hľadá spoločnosť, ktorá mu bude právne služby poskytovať do konca budúceho roka.
viac
13.01.2023
Pre vysoké náklady obmedzia osvetlenie na viacerých uliciach
Mesto Žiar nad Hronom od stredy obmedzí verejné osvetlenie na viacerých uliciach, svietiť tu bude len každé druhé svietidlo. Dôvodom sú vysoké náklady za odoberanú elektrickú energiu a nedostatok informácií o avizovaných štátnych kompenzáciách.
viac
31.03.2023
V meste rozmiestnili prvých 100 verejných elektrických kolobežiek
V Žiari nad Hronom rozmiestnili prvých 100 verejných elektrických kolobežiek. Súkromná spoločnosť do pilotného projektu v meste investovala približne 80 000 eur, prevádzku kolobežiek budú zabezpečovať Technické služby Žiar nad Hronom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %