Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.10.2017 10:09

V Liptovskom Mikuláši vybudujú vnútromestskú cyklotrasu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto sa už dva roky pripravuje na jej realizáciu. V súčasnosti projekt konečne naberá reálne kontúry.


 Na bicykli sa tak bude dať prejsť novými cyklochodníkmi a cyklokoridormi z Alexyho ulice cez centrum mesta, trasa bude viesť po ulici 1. mája, pokračovať pešou zónou cez Kukučínovu a Hodžovou až na Štefánikovu. Následne sa napojí na II. etapu cyklochodníka popri Váhu, ktoré v tomto čase mesto práve stavia po hrádzi rieky.

Popri mestskej cyklotrase zrekonštruujú aj chodníky

Súčasťou stavby mestskej cyklotrasy je aj cyklistický mobiliár. Mesto ho vystavia pri železničnej stanici, v  Rohonczyho záhrade, v parku Márie Rázusovej Martákovej a na Alexyho ulici. Okrem toho mesto zrekonštruuje celý úsek Alexyho ulice juh s cestou a chodníkom, chodník doplní o cyklochodník a priestor pre pozdĺžne státie vozidiel. V severnej časti Alexyho ul. sa urobí rekonštrukcia chodníka na cyklopeší a takáto rekonštrukcia chodníka čaká aj ulicu 1.mája.  Radnica popri výstavbe mestskej cyklotrasy kompletne zrekonštruuje aj severný úsek Bernolákovej a Štefánikovu.

Prvý projekt už čaká na schválenie

Mesto rozdelilo celú plánovanú mestskú cyklotrasu na tri projekty. Prvý zahŕňa trasu z ulice 1. mája na železničnú stanicu, druhý projekt je vyhotovený na Alexyho ulicu a posledný na Štefánikovu. „Projekt z ulice 1. mája na stanicu sme už podali formou žiadosti o nenávratný finančný príspevok  na úrad vyššieho územného celku a čakáme na jeho schválenie. V ďalšom kole výzvy sa zapojíme so žiadosťami na realizáciu ďalších dvoch etáp. Dôvodom rozdelenia projektu na tri časti boli majetkoprávne vzťahy a prvotný nízky objem finančných prostriedkov pre Žilinský samosprávny kraj, ktorý neumožňoval realizovať celý projekt naraz. V júni však došlo k navýšeniu objemu financií  pre výzvu v ďalších hodnotiacich kolách, preto ideme žiadať o peniaze aj na ostatné úseky mikulášskej cyklotrasy,“ vysvetlila Jana Kormaníková z mestského úradu.

Mesto žiada o  financie vo výške jeden a pol milióna

Projekt s názvom Mikulášska cyklotrasa ako ekologická alternatíva dopravy by mal stáť bezmála 1,5 milióna eur. Na prvú jeho časť  požiadalo mesto o nenávratné finančné prostriedky vo výške 502 370 eur, ďalšie žiadosti vo výške 461 941 eur a 403 337 eur samospráva pošle do tretieho kola  (september 2017) rozdeľovania prostriedkov. V prípade schválenia žiadosti o nenávratné financie by realizácia 1. etapy cyklotrasy mohla začať po ukončení procesu verejného obstarávania, najskôr to bude na jar 2018.

Liptovské samosprávy chcú cyklochodník budovať spoločne

Primátori Liptovského Mikuláša a Liptovského Hrádku spolu so starostami Uhorskej Vsi, Závažnej Poruby,  Liptovského Jána a Podturne sa spojili v budovaní cyklochodníka. Zakladajú združenie obcí s cieľom spojenia síl v presadzovaní  získavania finančných prostriedkov na budovanie cyklotrás na Liptove. „Združenie zakladáme vo verejnom záujme, chceme ním spojiť obce na tejto trase, aby bol náš hlas v žiadosti o financie silnejší a aby sme vďaka získaniu väčšieho množstva prostriedkov na projekt mali možnosť zrealizovať celý,“ vysvetlil primátor Ján Blcháč, ktorý inicioval spojenie sa s okolitými obcami. Primátori a starostovia chcú vybudovať cyklotrasu z Liptovského Mikuláša až do Liptovského Hrádku, mala by byť v dĺžke približne deviatich kilometrov. Okrem mestskej cyklotrasy a trasy z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku chce mesto iniciovať aj výstavbu cyklochodníka na brehu Liptovskej Mary.

 Obecné noviny č. 39-40/2017

 

Autor: (čapč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
15.02.2018
Pol milióna eur pôjde do cyklotrasy, ktorá povedie vnútrom mesta
Na mestský úrad prišla dobrá správa, že mesto získalo vyše pol milióna eur (502 tisíc) na realizáciu prvej etapy projektu Mikulášskej cyklotrasy. Potvrdil to liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.
viac
14.04.2020
Mesto Holíč začalo s výstavbou cyklotrasy do obce Kopčany
Mesto Holíč začalo so stavebnými prácami na výstavbe cyklotrasy Holíč – Kopčany. Jej účelom je prepojenie Holíčskeho zámku s Kostolom sv. Margity Antiochijskej a následné napojenie na lávku cez rieku Moravu pri Kopčanoch do moravskej obce Mikulčice. Informovalo o tom mesto Holíč.
viac
08.03.2021
Nová kniha zachytáva Liptovský Mikuláš na fotografiách
Mesto Liptovský Mikuláš a jeho okolie na fotografiách zachytáva nová publikácia. Kniha vznikla v spolupráci s mestom, tamojším informačným centrom a mestským Múzeom Janka Kráľa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %