Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.01.2021 01:25

V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV


Ilustračná snímka.


V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.


Informovala o tom hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková s tým, že na novú čističku odpadových vôd by mali byť v budúcnosti pripojení aj obyvatelia susednej obce Slivník.

Výstavba verejnej kanalizácie s čističkou odpadových vôd v Kuzmiciach bude podľa slov hovorkyne stáť viac než 4 120 000 eur, z toho 90 percent bude financovaných z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorého sprostredkovateľským orgánom je samosprávny kraj. Žiadateľom je Východoslovenská vodárenská spoločnosť a na investícii sa bude podieľať desiatimi percentami financií.

Vďaka investícii pribudne v obci takmer päť kilometrov hlavnej kanalizačnej siete a čistička odpadových vôd, ktorá bude napojená na 1022 obyvateľov. Po odkanalizovaní domácností nebudú splaškové vody odtekať do podzemných a povrchových vôd, ale budú čistené v novovybudovanej čističke. „Sme jedna z najväčších obcí v Trebišovskom okrese, a je preto pre mňa úsmevné, že do dnešného dňa sa takej samozrejmosti, ako je kanalizácia, musíme dožadovať. Obec Kuzmice pracuje na tomto projekte už viac ako 20 rokov, na odkanalizovanie obce bola v minulosti pripravená aj projektová dokumentácia. Kopať sa však nezačalo. Po mojom nástupe do funkcie sme vypracovali novú projektovú dokumentáciu a zosúladili sme aj staršie stavebné povolenia,“ uviedol starosta obce Martin Vincej.

V súčasnosti sú domácnosti v Kuzmiciach odkanalizované do žúmp, niektoré však prepúšťajú splaškovú vodu, čím dochádza k znečisťovaniu podzemných a povrchových vôd. „Približne tretina obyvateľov nášho kraja doposiaľ nie je napojená na verejnú kanalizačnú sieť. Najhoršia situácia je v okrese Trebišov, kde nie je odkanalizovaných až 64 percent domácností. Verejná kanalizácia je pritom jedným zo základných infraštruktúrnych prvkov obcí a miest v 21. storočí, k tomuto kroku sme sa zaviazali už pri vstupe do Európskej únie. Do dnešného dňa sme však tento dlh z minulosti ešte nedobehli,“ dodal predseda KSK Rastislav Trnka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Obec Veľké Ripňany dokončila výstavbu kanalizácie a ČOV
Obci Veľké Ripňany v okrese Topoľčany sa podarilo po siedmich rokoch ukončiť dostavbu kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Projekt bol z veľkej časti financovaný z Programu švajčiarsko­slovenskej spolupráce.
viac
29.06.2020
Mesto Senica vypísalo výzvu na realizáciu cyklotrasy
Mesto Senica vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk na realizáciu projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapa, ktorej celková predpokladaná hodnota je vo výške 1 205 744,08 eura. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávania (ÚVO).
viac
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
01.02.2021
Svidník získal financie na strategické dokumenty týkajúce sa rozvoja mesta
Na vytvorenie strategických dokumentov, podľa ktorých sa bude mesto rozvíjať, získal Svidník takmer 330 000 eur. Ide o projekt v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %