Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.10.2016 09:30

Rakúske prihraničné obce nahradia BVS inou čistiarňou odpadových vôd


Čistička odpadových vôd. Snímka zdroj: (tasr, Milan KAPUSTA).


Rakúske prihraničné obce už od budúceho roka nebudú využívať služby Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) pri odvádzaní odpadových vôd do čističky v Bratislave - Petržalke.


Podpísali dohodu so Združením oblastných kanalizácií Bruck/Neusiedl (AVBN) o pripojení sa k veľkej čističke v Brucku an der Leitha.       

Potvrdil to starosta Edelstalu Gerald Handig. „Znamená to, že všetko je rozhodnuté, odsúhlasili to obecné rady Bergu, Kittsee, Edelstalu, Wolfsthalu a Pamy,“ uviedol Handig. K dohode s AVBN sa pripojili aj obce Gattendorf a Neudorf, pretože ich spoločná čistička je už zastaraná.      

„S BVS sme sa nevedeli dohodnúť na podmienkach novej zmluvy na ďalšie obdobie, preto sme už niekoľko rokov hľadali iné možnosti,“ zdôvodnil v obecných novinách dohodu s AVBN starosta Bergu Georg Hartl. Dôvodom podľa neho neboli len nereálne vysoké cenové očakávania BVS, ale aj neprijateľná špecifikácia zákazky.       

Odpadové vody budú obce transportovať do čerpacieho zariadenia pri Intercity-Park Kittsee a odtiaľ cez spoločne vybudované potrubie do čističky v Brucku. Celkové investičné náklady na tento projekt by mali dosiahnuť približne 16 miliónov eur bez DPH.       

Obce už majú kľúč, podľa ktorého sa budú na financovaní podieľať. Zatiaľ čo starosta Bergu už teraz vie, že investičné náklady obce budú predstavovať približne 990 000 eur, Handig nevie v súčasnosti odhadnúť, aké vysoké budú náklady Edelstalu. „Vieme však, že cena za odpadovú vodu bude pre obyvateľov podobná, akú teraz platia BVS,“ uviedol Handig, podľa ktorého nie je isté, či sa kanalizačný systém stihne dobudovať do začiatku júla budúceho roka, keď sa končí platnosť zmluvy s BVS.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Liptovský Mikuláš sa rozišiel s OZV Recyklogroup
Pred niekoľkými dňami mesto Liptovský Mikuláš informovalo, že odstúpilo od zmluvy s OZV Recyklogroup, ktorú samospráva v súlade so zákonom uzatvorila v minulom roku na uhrádzanie platieb za triedený zber komunálnych odpadov v Mikuláši.
viac
03.07.2017
BVS a obec Kittsee podpísali novú zmluvu o odvádzaní a čistení odpadových vôd
Rakúske prihraničné obce Kittsee, Edelstal a Pama budú aj naďalej spolupracovať s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) pri odvádzaní a čistení odpadových vôd.
viac
06.09.2017
BVS predĺžila možnosť zlegalizovať pripojenie na kanalizáciu
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vyhlásila začiatkom leta generálny pardon, ktorý zákazníkom napojeným na verejnú kanalizáciu bez zmluvy umožňoval zlegalizovať svoje pripojenie do konca augusta. Pre rastúci záujem však BVS predĺžila túto možnosť až do 15. októbra.
viac
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %