Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.11.2021 04:20

V Kováčovej znižujú množstvo odpadu kompostovaním aj triedením KO


Ilustračná snímka.


Obyvatelia rodinných domov v Kováčovej môžu triediť biologicky rozložiteľný odpad už niekoľko rokov a kompostovať ho v záhradných kompostéroch, ktoré dostali od obce.


Pre obyvateľov v bytových domoch a rodinných domoch na ulici Slnečnej bol od februára tohto roka zavedený zber kuchynského odpadu prostredníctvom 240 litrových zberných nádob, čím si obec splnila zákonnú povinnosť.

Napriek dosahovaným výsledkom je tu priestor na ďalšie zlepšenie a preto tieto domácnosti teraz dostali od obce štartovací balíček - prevetrávané košíky a zásobu kompostovateľných vreciek na triedenie kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu priamo v domácnosti spolu s inštruktážnym letákom, ako bude systém fungovať. Správne triedenie začína už v kuchyni, a práve preto obec zvolila takéto vybavenie pre domácnosti, ktoré zabezpečí jednoduché triedenie, bez zápachu, hnitia či lákania škodcov.

Vytriedený bioodpad môžu občania umiestniť ako doteraz, do zberných nádob rozmiestnených v blízkosti ich obydlí. Zber vytriedeného kuchynského odpadu bude prebiehať v pravidelných týždňových intervaloch.

Snahou obce je dosiahnuť vyššiu mieru triedenia a jednou z ciest je zníženie podielu biologicky rozložiteľného odpadu v zmesovom komunálnom odpade. Výsledkom bude menej skládkovaného odpadu, k čomu má prispieť aj komunikačná kampaň. Prostredníctvom nej chcú v Kováčovej pomôcť občanom, ktorí doteraz bioodpad netriedili s vytvorením správneho návyku. Tým, ktorí už majú kompostéry chcú znova pripomenúť, ako správne kompostovať, na čo si dať pozor resp. ako kompost využívať. Okrem toho občania získajú aj praktické rady, ako neplytvať potravinami, či ako predchádzať vzniku odpadu v domácnosti.

Autor: (obec Kováčová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2019
Ako ďalej s biologicky rozložiteľnými odpadmi
Ľudia žijúci v bytovkách zatiaľ nemajú k dispozícii také jednoduché možnosti na triedenie biologického odpadu a jeho využitia na výrobu hnojiva ako v rodinných domoch, ktorých bežnou súčasťou sú záhradné kompostéry.
viac
26.01.2021
Mesto Martin začne od februára zbierať kuchynský odpad z domácností
Mesto Martin začne vo februári so zberom kuchynského odpadu z domácností. Podľa primátora Jána Danka budú odpad v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážať na skládku mimo mesta.
viac
20.07.2021
Samosprávy rozhodnú o úspechu či neúspechu triedenia kuchynských odpadov
Júl odštartoval triedenie kuchynských biologických odpadov v slovenských obciach. V niektorých domácnostiach separovaných samostatne, inde spolu s ostatným bioodpadom. Niekde s cieľom pripraviť produkt pre výrobu bioplynu, inde kvalitný kompost pre poľnohospodárov.
viac
26.07.2021
Triedenie kuchynského odpadu odštartovalo v Brezovej pod Bradlom
Menej skládkovaného odpadu, splnenie legislatívnych požiadaviek a efektívnejšie využívanie bioodpadu ako suroviny. To sú dôvody, pre ktoré triedenie kuchynských odpadov z domácností odštartovalo aj v Brezovej pod Bradlom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %