Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.07.2021 10:30

Triedenie kuchynského odpadu odštartovalo v Brezovej pod Bradlom


Ilustračná snímka.


Menej skládkovaného odpadu, splnenie legislatívnych požiadaviek a efektívnejšie využívanie bioodpadu ako suroviny. To sú dôvody, pre ktoré triedenie kuchynských odpadov z domácností odštartovalo aj v Brezovej pod Bradlom.


Mesto pre občanov pripravilo základný balíček pre efektívny zber bioodpadu. Každá domácnosť dostala prevetrávaný kôš, vrecká z kompostovateľného materiálu a informačnú brožúrku o tom, ako bude zber prebiehať a prečo je dôležité sa doň zapojiť. Okrem toho pripravilo pre občanov aj komunikačnú kampaň, pre dosiahnutie lepších výsledkov. Jej cieľom je, aby bioodpad nekončil v čiernych kontajneroch a na skládkach. Na druhej strane však chcú aby občania triedili bioodpady správne. Je to dôležité pre jeho ďalšie spracovanie v kompostárni. Vďaka priemyselnej výrobe kompostu je možné využiť jeho prirodzené vlastnosti v poľnohospodárstve a dopriať tak pôde potrebné živiny a ochranu pred eróziou.

V dobe, keď sledujeme extrémne zmeny počasia, je dôležité bojovať proti klimatickým zmenám prirodzenou cestou – využívaním prírodného hnojiva, ktoré dokonca viaže atmosférický uhlík a zabraňuje globálnemu otepľovaniu. Preto má každé vytriedené vrecko kuchynského odpadu veľký význam.

 

Autor: (Brezová pod Bradlom)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.08.2020
Šaľa zatiaľ nemá doriešený zber a spracovanie kuchynského odpadu
Mesto Šaľa zatiaľ nemá doriešenú problematiku zberu kuchynského bioodpadu a hľadá najvhodnejšie riešenia pre obyvateľov mesta.
viac
26.01.2021
Mesto Martin začne od februára zbierať kuchynský odpad z domácností
Mesto Martin začne vo februári so zberom kuchynského odpadu z domácností. Podľa primátora Jána Danka budú odpad v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážať na skládku mimo mesta.
viac
28.04.2021
Vo Svidníku sa pri zbere kuchynského odpadu inšpirovali zahraničím
Od nového roka začali s povinným triedením kuchynského odpadu aj vo východoslovenskom okresnom meste Svidník. Samosprávam ukladá takúto povinnosť zákon, pričom počas prvých šiestich mesiacov môžu mestá a obce na základe rozhodnutia ministerstva životného prostredia systém zlepšovať a vylaďovať.
viac
19.11.2021
V Kováčovej znižujú množstvo odpadu kompostovaním aj triedením KO
Obyvatelia rodinných domov v Kováčovej môžu triediť biologicky rozložiteľný odpad už niekoľko rokov a kompostovať ho v záhradných kompostéroch, ktoré dostali od obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %