Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.11.2020 08:25

Žilina začne triediť kuchynský odpad


Ilustračná snímka.


Mesto Žilina bude od 1. januára 2021 triediť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že povinnosť zabezpečiť triedenie majú všetky mestá a obce na Slovensku.


„Kuchynský bioodpad, ktorý v našom meste vytriedime, sa bude dvakrát týždenne odvážať do priemyselnej kompostárne v Dolnom Hričove. Tam sa v prvom kroku zneutralizujú škodlivé látky. Následne sa z neho pripraví prírodný kompost, plný výživy a minerálnych látok, ktorý sa ďalej zapracováva do poľnohospodárskej pôdy na jej skvalitnenie. Zhodnocovanie a zužitkovanie kuchynského bioodpadu sa tiež môže využívať na výrobu tepla a elektrickej energie,” uviedla vedúca odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Alena Vavrová.      

Miškovčík upozornil, že využitie kuchynského bioodpadu je možné iba za predpokladu, že sa triedi správne. „Do kontajnera na bioodpad je potrebné hádzať len veci, ktoré tam patria. V opačnom prípade sa jeho obsah znehodnotí a napokon skončí na skládke zmiešaného komunálneho odpadu tak ako doposiaľ,” vysvetlil.      

Vytriedený kuchynský bioodpad budú môcť Žilinčania vyhadzovať do špeciálnych kontajnerov. „Na tento účel ich rozmiestnia do konca decembra v meste 100 kusov. Na triedenie kuchynského bioodpadu je potrebné využívať výlučne biologicky rozložiteľné vrecká,” doplnil Miškovčík.      

Mesto Žilina pripravilo ako benefit nad rámec zákonom stanovených povinností pre každú domácnosť v paneláku a bytových domoch štartovací balíček na triedenie kuchynského bioodpadu. „Obsahuje tri praktické pomôcky – košík na kuchynský odpad, 24 kusov biologicky rozložiteľných vreciek a návod, ako správne triediť tento druh odpadu. Balíček však nie je určený pre domácnosti v rodinných domoch, kde je viac miesta aj možností, ako bioodpad triediť. Navyše rodinné domy dostali v minulosti od mesta kompostéry, ktoré sa môžu využívať aj na likvidáciu kuchynského bioodpadu,” podotkol hovorca mesta.      

Štartovacie balíčky sa budú odovzdávať v areáli Mestskej krytej plavárne Žilina na ulici Vysokoškolákov. „Prvá etapa sa začína od 7. decembra do 18. decembra 2020 v pracovných dňoch od 14.00 do 18.00 h a v sobotu od 9.00 do 12.00 h. Je určená pre obyvateľov sídlisk Hliny a Hájik, distribúcia pre ostatné domácnosti bude pokračovať v januári 2021. O presnom termíne budeme verejnosť včas informovať,” dodal Miškovčík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2020
Poradia si obce a mestá s kuchynským odpadom?
Od januára 2021 musia mestá a obce zabezpečiť občanom možnosť triedenia zberu kuchynského odpadu.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
16.06.2021
Žilina rozdala kompostéry aj štartovacie balíčky na kuchynský bioodpad
Žilinčania v bytových domoch a panelákoch môžu umiestniť vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyzbierali obyvatelia od rozmiestnenia kontajnerov na začiatku tohto roka približne 225 ton kuchynského bioodpadu.
viac
26.07.2021
Triedenie kuchynského odpadu odštartovalo v Brezovej pod Bradlom
Menej skládkovaného odpadu, splnenie legislatívnych požiadaviek a efektívnejšie využívanie bioodpadu ako suroviny. To sú dôvody, pre ktoré triedenie kuchynských odpadov z domácností odštartovalo aj v Brezovej pod Bradlom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %