Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.06.2021 08:20

Žilina rozdala kompostéry aj štartovacie balíčky na kuchynský bioodpad


Snímka zdroj: (zilina.sk).


Žilinčania v bytových domoch a panelákoch môžu umiestniť vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyzbierali obyvatelia od rozmiestnenia kontajnerov na začiatku tohto roka približne 225 ton kuchynského bioodpadu.


Pripomenul, že štartovacie balíčky na triedenie kuchynského bioodpadu rozdáva mesto bezplatne. „Obsahujú košík na kuchynský odpad, 24 biologicky rozložiteľných vreciek a návod, ako správne triediť tento druh odpadu. Zakúpenie špeciálnych kontajnerov, košíčkov na kuchynský odpad a kompostovateľných vreciek stálo mesto vyše 188 000 eur. Za vývoz biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu a za jeho zhodnocovanie zaplatíme ročne 203 832 eur. Umývanie kontajnerov stojí 50 400 eur (12 čistení za rok). Napriek tomu mesto Žilina nezvyšovalo sadzby miestnych daní ani výšku poplatku za komunálny odpad,” uviedol Miškovčík.

Obyvateľom rodinných domov rozdalo mesto kompostéry, ktoré sa môžu čiastočne využívať aj na likvidáciu kuchynského bioodpadu. „V rokoch 2018 a 2019 mesto nakúpilo a zadarmo rozdalo približne 7000 záhradných kompostérov za 375 000 eur. Samospráva zabezpečila počas prvého polroka 2021 distribúciu 53 kompostérov aj do jednotlivých zariadení a inštitúcií v správe mesta alebo záhradkárom. Kompostéry majú objem 600 litrov a sú vyrobené z recyklovaného a recyklovateľného plastu,” doplnil hovorca mesta.

Upozornil, že využiť sa môže iba správne vytriedený kuchynský bioodpad. „Preto treba využívať výlučne biologicky rozložiteľné vrecká, ktoré si občania zakúpia v predajniach drogérie. Bežné plastové vrecká je zakázané používať, keďže kuchynský bioodpad znehodnocujú a napokon skončí na skládke zmiešaného komunálneho odpadu. Vytriedený bioodpad z mesta sa dvakrát týždenne odváža do priemyselnej kompostárne v Dolnom Hričove. V prvom kroku sa z neho zneutralizujú škodlivé látky. Následne sa pripraví prírodný kompost, plný výživy a minerálnych látok, ktorý sa ďalej zapracováva do poľnohospodárskej pôdy na jej skvalitnenie,” vysvetlil Miškovčík.

Žilinská samospráva každý rok uskutočňuje aj zber biologicky rozložiteľného odpadu. „Do pristavených zberných nádob môžu občania odovzdať odpad zo záhrad. Patrí tam napríklad lístie, konáre, vyhrabaná tráva či zvyšky rastlín. Mesto kompostuje aj všetok biologicky rozložiteľný odpad z jeho pozemkov – z kosenia trávy, hrabania lístia, zvyškov po ošetrovaní drevín a spracuje ho v kompostárni,” dodal hovorca mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2020
Žilina začne triediť kuchynský odpad
Mesto Žilina bude od 1. januára 2021 triediť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že povinnosť zabezpečiť triedenie majú všetky mestá a obce na Slovensku.
viac
08.12.2020
Zber kuchynského odpadu si chce mesto vyskúšať v pilotnom projekte
Mesto Nová Baňa si povinnosť zberu triedeného kuchynského odpadu, ktorý samosprávam vyplýva z vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR najneskôr od 1. júla 2021, zrejme vyskúša v pilotnom projekte.
viac
19.12.2020
Balíčky k triedeniu bioodpadu budú v Žiline distribuovať aj v roku 2021
Mesto Žilina bude pokračovať v distribúcii štartovacích balíčkov k triedeniu kuchynského bioodpadu aj v roku 2021. Bezplatne si ich môžu vyzdvihnúť obyvatelia panelákov a bytových domov v meste podľa harmonogramu.
viac
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %