Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.01.2017 01:38

V Košickom ÚĽUV-e vystavujú dizajnérske práce orientované na remeslo


Snímka zdroj: (tasr, František IVÁN).


Práce študentov stredných a vysokých škôl ponúka výstava 9. ročníka súťaže pod názvom Kruhy na vode v Regionálnom centre remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Košiciach.


"Je to výstava diel žiakov stredných a vysokých škôl so zameraním na dizajn. V podstate celá táto výstava i súťaž, odkedy vznikla na pôde ÚĽUV-u, od roku 2000 sa zaoberá prepojením tradičného s novodobým dizajnom, čiže určitým prepojením tradičných hodnôt, kultúry, respektíve prvkov s novodobým dizajnom. Toto sú vystavené výrobky alebo diela jednotlivých žiakov stredných a vysokých škôl, ktorí sa vlastne zapojili do tejto súťaže,“ priblížil manažér podujatí Regionálneho centra ÚĽUV v Košiciach Peter Seman.      

Na výstave môžu návštevníci vidieť diela, ktoré boli ohodnotené v rôznych kategóriách, ako napríklad odevy, drevo a podobne. Porota udelila sedem cien a šesť uznaní. "V rámci dreva sú tu rôzne hračky, kinetické hračky, keramika, rôzne svietidlá, sedačky, respektíve prútené ležadlá. Toto je iba výťažok z tých najlepších diel, alebo z tých, ktoré najviac zapôsobili na porotu a sú ocenené troma cenami a čestným uznaním," priblížil Seman s tým, že sú to práce študentov nielen zo Slovenska, ale i Česka.      

Súťaž tento rok podľa jeho slov priniesla rôznorodé typy prác. "Niektorí z autorov presadzujú vo svojom dizajne tradičné vzory a materiály ako osobnú charakteristiku, dávajú im moderný ráz, ako napríklad prútené ležadlo a lavica študentov Školy úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave, ktoré sú inšpirované tradičným košikárstvom, alebo odevná kolekcia Indigo študentky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, ktorá získala cenu v kategórii Modrotlač," vysvetlil Seman.      

Výstava je sprístupnená v priestoroch Regionálneho centra ÚĽUV v Košiciach do 14. marca.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Vianoce na Orave v podobe ľudového jarmoku, výstavy i zvykoslovného programu
Podoby vianočných sviatkov ožijú na Orave tento rok v decembri v troch podobách.
viac
29.08.2018
Na ceste k slovenskej štátnosti
Najcennejšie archívne dokumenty mapujúce vyše 100 rokov existencie Slovenska budete môcť vidieť v košickej Kunsthalle
viac
02.11.2019
Výstava Z dejín Rómov na Slovensku približuje ich život
Výstava Z dejín Rómov na Slovensku vo Vihorlatskom múzeu v Humennom ponúka historický a etnografický prierez vývojom rómskych dejín na Slovensku. Svojím zameraním nadväzuje na doterajšie múzejné výskumy, poznatky a vlastný zbierkový fond múzea s predsavzatím obnovenia expozície rómskej kultúry.
viac
27.10.2020
Mesto Košice začína s opravami chodníkov takmer za 1,5 milióna eur
V týchto dňoch sa v košických mestských častiach (MČ) začína rozsiahla rekonštrukcia chodníkov za necelých 1,5 milióna eur. Obnoviť plánujú celkovú plochu 30 000 štvorcových metrov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %