Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.11.2019 03:09

Výstava Z dejín Rómov na Slovensku približuje ich život


Ilustračný výrez plagátu


Výstava Z dejín Rómov na Slovensku vo Vihorlatskom múzeu v Humennom ponúka historický a etnografický prierez vývojom rómskych dejín na Slovensku. Svojím zameraním nadväzuje na doterajšie múzejné výskumy, poznatky a vlastný zbierkový fond múzea s predsavzatím obnovenia expozície rómskej kultúry.


"Prostredníctvom 11 textovo-obrazových informačných panelov prezentuje významné historické míľniky od príchodu Rómov na územie Slovenska, po udalosti 20. storočia. Zachytáva prvé písomné záznamy pôsobenia rómskych osadníkov na našom území, tradičný spôsob obživy, proces etablovania sa v spoločnosti, ale aj temné obdobie vojnových udalostí a diskriminácie. Osobitosť tradičných rómskych remesiel, prejavy originálneho umenia a tradícií dokumentujú v rámci výstavy ukážky z bohatého zbierkového fondu múzea so zameraním sa na rómsku kultúru," priblížila Jana Fedičová z Vihorlatského múzea v Humennom.       

Scenár výstavy ponúka podľa jej slov charakteristické rómske remeselné nástroje a výrobky v oblasti metlárstva, košikárstva, korytárstva a ďalších tradičných spôsobov obživy. Zastúpený je jedinečný umelecký prejav rómskej kultúrnej tradície. V oblasti muzikálnosti predstavuje výstava súbor pôvodných strunových hudobných nástrojov. Výtvarné umenie sprostredkúvajú diela rómskeho insitného maliara Aladára Kureja z Humenného. Jej súčasťou sú i ukážky tradičného rómskeho odevu.       

"Informačná a grafická forma spracovania výstavy je zároveň zaujímavým výukovým doplnkom pri spoznávaní jednotlivých prvkov rómskej kultúry ako súčasti kultúrneho dedičstva regiónu. Svojím obsahom využíva poznatky predošlého múzejného výskumu projektu Oral history so zameraním na obdobie druhej svetovej vojny a novšieho výskumu upriameného na prezentáciu rómskej kultúry," doplnila Fedičová.       

Sprievodnou aktivitou výstavy bude počas jej trvania cyklus odborných prednášok pre širokú verejnosť a školskú mládež. Ďalej prezentácia filmového dokumentu a publikácia s tematikou rómskych dejín, dokumentujúce doterajšie výskumné činnosti múzea v danej oblasti. Výstava potrvá do konca roka.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
V Košickom ÚĽUV-e vystavujú dizajnérske práce orientované na remeslo
Práce študentov stredných a vysokých škôl ponúka výstava 9. ročníka súťaže pod názvom Kruhy na vode v Regionálnom centre remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Košiciach.
viac
15.09.2018
Matica Slovenská vystaví svadobné kroje slovenského folklóru
Matica slovenská (MS) predstaví svadobné kroje zo svojej šatnice na výstave s názvom "Čo to za veselie", inšpirovanej svadobnou ľudovou piesňou s rovnomenným názvom.
viac
28.11.2020
Výstava Zo života Rómov v Detve trvá do konca decembra
Výstavu fotografií Zo života Rómov v Detve si môžu záujemcovia pozrieť v kultúrnom dome do konca decembra.
viac
22.12.2020
Výstava Kračunska chiža pripomína niekdajšie dedinské Vianoce
Tradičné slovenské Vianoce na dedine v minulosti približuje aktuálna výstava s názvom Kračunska chiža, ktorú pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %